Pablo Escobar i njegovi vodenkonji / Ilustracija

Početak kraja ‘kokainskih vodenkonja’: Kolumbija odlučila sterilizirati ljubimce Pabla Escobara

Autor: Zlatko Govedić

Kolumbijske službe za zaštitu okoliša počele su sterilizirati “kokainske vodenkonje” koji su nekoć pripadali zloglasnom narkobosu Pablu Escobaru. Ta će mjera osigurati da se ograniči njihova brojnost, što bi moglo degradirati riječne ekosustave i ugroziti domaće divlje životinje i ljude. Vrsta “Hippopotamus amphibius” može narasti do 5 metara duljine i težiti do 4,5 tone.

Stado vodenkonja sada uključuje oko 80 jedinki, a nastanjuju močvarne riječne mreže u blizini Medellína u Kolumbiji, gdje je Escobar nekoć imao imanje “Hacienda Nápoles” gdje je držao privatni zoološki vrt. Četiri vodenkonja pobjegla su iz zoološkog vrta 1993. godine pošto je policija ubila Escobara, a invazivne životinje, za koje se smatralo da su previše opasne za hvatanje, brzo su se prilagodile svom novom domu i od tada žive u divljini.

Iako je to uspješna priča za odbjegle životinje, kolumbijskim dužnosnicima ona zadaje pravu glavobolju. Umjesto da ubiju brzorastuće stado, biolozi su odlučili sterilizirati životinje, pa su 24 vodenkonja tretirali kontracepcijskim cjepivom kako bi ih učinili neplodnima.

Znanstvenici iz Regionalne autonomne korporacije slivova rijeka Negro i Nare (CORNARE) uporabili su cjepivo “GonaCon”, koje je Nacionalni centar za istraživanje divljih životinja američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) razvio početkom 1990-ih kao kontraceptiv za jelene. USDA je donirala 55 doza lijeka CORNARE-u. Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, tim CORNARE-a sve će vodenkonje tretirati GonaConom.

Cjepivo djeluje i na mužjake i na ženke, stimulirajući proizvodnju antitijela koja ometaju proizvodnju spolnih hormona zvanih gonadotropini, čime se smanjuje spolna aktivnost i inhibira reprodukcija sve dok je prisutna dovoljna razina antitijela. Cjepivo traje nekoliko godina.

“Kemijska sterilizacija jeftinija je i daleko manje opasnija od drugih opcija za kontrolu populacije vodenkonja, kao što je odstrel ili kirurška kastracija. Međutim, to je tek prva faza procesa cijepljenja jer će životinjama te veličine vjerojatno trebati tri doze GonaCona kako bi se osigurala njihova sterilizacija”, zaključuju predstavnici CORNARE-a.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.