Pixabay

PIŠU POVIJEST: Znanstvenici otkrili način kako da modificiraju DNA unutar živog ljudskog organizma

Autor: dnevno.hr

Znanstvenici su uspjeli napraviti preinake na DNA i to unutar organizma živog pacijenta. Kako su to uspjeli po prvi puta u povijesti ovaj se čin smatra prekretnicom u povijesti znanja.

Grupa istraživača iz UCSF Benioff Dječje bolnice u Ouklandu probala je novi tretman koji se sastoji od modificiranja ljudskog genoma pacijenta s namjerom da se izliječi genetski poremećaj.

Već nekoliko godina znanstvenici su radili na nekoliko razina u genskoj terapiji, gdje su pokušavali modificirati gene u laboratoriji prije nego što ih ponovo inkorporiraju u ljudsko biće.

U ovom slučaju govorimo o takvoj promjeni koja se odvija unutar tijela pacijenta, a ne u laboratorijima. Ovo je veoma važno, jer bi to zauvijek moglo promijeniti genetski tretman bolesti koje su do sada bile neizlječive.

Igraju li se liječnici budućnosti “Boga”?

Brian Madeuk, postao je dio priče, pošto je upravo on prvi pacijent koji je primio tip intravenoznih lijekova, koji sadrže milijarde kopija korektivnog gena koji je povezan s genetskim alatom koji može modificirati njegov DNA.

Ovaj alat poznat je kao Nuclease Cink Finger i njegov nasljednik CRISPR-a. Njen je posao u osnovi smanjiti DNA na pravom mjestu, ukloniti gen odgovoran za stanje i ubaciti korektivni gen.

Uputstva za ovu cjelokupnu složenu proceduru kodirana su u virusu koji je modificiran kako bi se ciljala na jetru pacijenta.

Pacijent pati od rijetkog genetskog poremećaja koji se zove Hunterov sindrom, koji je uzrokovan neispravnim enzimom.

Ovo dovodi do toga da tijelo ne može razbiti određene ugljikohidrate, što ih dovodi do akumulacije i uzrokovanja oštećenja, kao što su povećana veličina glave i jetre, gubitak sluha, čvrstoća u zglobovima, otežano disanje ili čak mentalne probleme.

Nažalost, danas nema lijeka i njen tretman se sastoji od enzimskih terapija svakog tjedna.

Većina pacijenata sa Hunterovim sindromom umire između 10 i 20 godina, no Brianov je slučaj izuzetak.

Zbog toga je odlučio prihvatiti ovaj eksperimentalni tretman znajući da ima mnogo stvari koje bi mogle krenuti pogrešno.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.