Projekt GIDE / Tech. Sgt. Tommy Grimes / U.S. Air Force

Pentagon se koristi umjetnom inteligencijom za predviđanje napada: ‘Dobit ćemo dane naprednog upozorenja!’

Autor: Zlatko Govedić

Od prosinca 2020. Pentagon provodi eksperimente s umjetnom inteligencijom koja može gledati “danima unaprijed” i predvidjeti moguće napade na ranjive lokacije. “Eksperimenti globalne informacijske dominacije” (GIDE) naziv je programa u kojem računalo analizira ogromnu količinu podataka kako bi uočili male promjene koje bi ljudi mogli propustiti, poput broja automobila koji se povećavaju ili smanjuju na parkiralištu, što bi moglo ukazivati ​​na moguću prijetnju. Program tada može upozoriti ljudske agente koji će potom obratiti pozornost.

“GIDE potiče brže odluke i pruža proaktivne mogućnosti čineći nove tehnologije pristupačnijima i učinkovitijima. GIDE kombinira resurse umjetne inteligencije i računalstva s podacima iz izvora širom svijeta kako bi postigao informacijsku dominaciju i superiornost u odlučivanju”, kaže general Glen VanHerck, zapovjednik Sjevernog zapovjedništva SAD-a.

Najnoviji eksperiment “GIDE 3” proveden od 8. do 15. srpnja 2021. usredotočio se na “spornu logistiku” u scenariju u kojem su linije komunikacije u Panamskom kanalu bile ugrožene. Provedeli su ga svih 11 američkih Zapovjedništava koja surađuju u istom informacijskom prostoru koristeći se istim mogućnostima. “Novi sustav predstavlja skok u našoj sposobnosti održavanja svijesti o domeni, postizanja dominacije informacija i pružanja superiornosti u odlučivanju u konkurenciji i krizi”, navodi general.

Američka vojska obično i jest u “reaktivnom okruženju”, tj. reagira na postupke suparničke nacije. “No sada možemo postaviti parametre kojima će se aktivirati upozorenja kako biste dobili svijest da odete uzeti drugi senzor, poput GEOINT-ove satelitske mogućnosti, kako biste pobliže pogledali što se može dogoditi na određenoj lokaciji. Ono što smo vidjeli jest sposobnost da se postigne proaktivnost”, rekao je VanHerck.

Osnovano 1958. na vrhuncu Hladnog rata, Sjeverno zapovjedništvo SAD-a odgovorno je za obranu Sjeverne Amerike ponajprije od zračnih napada (putem NORAD-a) i pružanje pomorskih upozorenja. Dodatno vrijeme koje nudi GIDE stvara “prostor za donošenje odluka” za razvoj različitih strategija odvraćanja koje će predstaviti ministru obrane Lloydu Austinu i predsjedniku Joeu Bidenu. Zračne snage i vojska SAD-a koriste se umjetnom inteligencijom i za predviđanje scenarija sukoba.

“GIDE 3” uključuje podršku Zajedničkog centra za umjetnu inteligenciju i “Project Maven” koji se koristi umjetnom inteligencijom za analiziranje ogromnih količina “trajnih nadzornih snimki” za brzo prepoznavanje korisnih podataka. “Ono što radimo jest učiniti te podatke dostupnima. Umjetna inteligencija to vrlo brzo obrađuje i pruža donositeljima odluka. To nam daje dane naprednog upozorenja i sposobnost reagiranja”, zaključuje general VanHerck.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.