fbpx
Flickr

Ovo upozorenje znanstvenika imat će nesagledive posljedice! ‘Amazonija je od lijeka postala problem’

Autor: Zlatko Govedić

Prema podacima najnovije studije međunarodnog tima znanstvenika, amazonska prašuma sada emitira više ugljikova dioksida nego što ga može apsorbirati, potvrdili su znanstvenici u najnovijoj studiji. Emisije iznose milijardu tona ugljikova dioksida godišnje. Nekada je šuma ogromne površine bila “usisivač” tog stakleničkog plina, ali sada samo ubrzava klimatske promjene.

Većinu emisija štetnih plinova uzrokuju požari, kako se često krčila šuma za dobivanje zemlje za uzgoj soje i drugih kultura. No čak i bez požara, visoke temperature i suše znače da je jugoistočni dio Amazonije ipak postao izvor CO2.

Uzgoj drveća i biljaka u industrijske i poljoprivredne svrhe, odgovoran je za oko četvrtinu svih emisija fosilnih goriva od 1960. godine, u čemu je Amazonija igrala glavnu ulogu – kao najveća tropska šuma.


Stručnjake je posebno zabrinulo otkriće da dio Amazonije emitira CO2 čak i kada nema požara. Rekli su da je to najvjerojatnije rezultat kontinuiranog krčenja šuma i požara.

Vlada brazilskog predsednika Bolsonara oštro je kritizirana zbog poticanja sječe šuma, dok je broj požara dostiglao najvišu razinu još od 2007. godine. Inače, drveće je zaslužno i za kiše koje su na tom području neophodne, pa tako manji broj stabala, automatski dovodi do ozbiljnih suša.

Manje drveća značilo je manje kiše i više temperature, što je sušnu sezonu učinilo još gorom, pa je prašuma sada još podložnija nekontroliranim požarima.

“Najgore je što se ne koristimo znanošću kod donošenjea odluka. Ljudi misle da će pretvaranje što veće površine šume u poljoprivredne površine značiti veću produktivnost, ali zapravo gubimo produktivnost zbog negativnog utjecaja na količinu kiša”, navode znanstvenici.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.