Ilustracija

Ovo otkriće ukazuje da su biljke postojale 400 milijuna godina prije no što se mislilo!

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Fosili pronađeni u Indiji 2017. godine, stari su 1,6 milijardi godina i nalik crvenim algama mogli bi biti najstarije biljke na svijetu, objavili su znanstvenici koji će zbog tog otkrića možda morati izmjeriti i vrijeme postanka života na zemlji.

Istraživači su u utorak te majušne, višestanične fosile opisali kao dvije vrste crvene alge koje su živjele u plićacima s bakterijama.

Do sada su se najstarijim biljkama na Zemlji smatrali 1,2 milijarde godina stari fosili crvenih algi, koji su pronađeni na kanadskom Arktiku.

Stručnjaci kažu da oblik fosila odgovara crvenoj algi, primitivnoj biljci koja se danas može naći na koraljnim grebenima. Jedan njezin oblik, poznat kao nori, uobičajeni je sastojak sushija.

“Sushi se mogao raditi prije 1,6 milijardi godina”, našalila se geobiologinja iz Švedskog prirodoslovnog muzeja, koja je vodila studiju objavljenu u znanstvenom časopisu PLOS Biology.

Zemlja je nastala prije otprilike 4,5 milijardi godina. Dokazi upućuju na to da se život pojavio u obliku morske bakterije prije otprilike 3,7 do 4,2 milijarde godina. Tek mnogo kasnije u prahistorijskim morima pojavile su se biljke i naposljetku životinje.

Fosili su pronađeni u sedimentnim stijenama bogatim fosfatima u centralnom dijelu Indije. Ti drevni ostaci sadrže unutarstanične strukture koje su možda bile dijelovi mehanizma fotosinteze, procesa kojim biljke pretvaraju sunčevu svjetlost u kemijsku energiju.

Nuspojava fotosinteze je kisik, pa je pojava biljaka pomogla u stvaranju kisika u atmosferi bez kojeg život na Zemlji ne bi bio moguć.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.