fbpx
Foto: Pixabay

OVO NITKO NIJE OČEKIVAO: Usred pustinje su pronašli nešto što se rijetko viđa i ostali u šoku!

Autor: Dnevno

Satelitske snimke visoke rezolucije koje koriste specijalni algoritam su otkrile kako u pustinjama Sahel i Sahara postoji najmanje 1,8 milijardi stabala, stoji u novoj revolucionarnoj studiji.

Tim od 24 znanstvenika iz Europe, Sjedinjenih Američkih Država i Afrike su otkrili kako je takozvana suptropska zona iznenađujuće ispunjena biljnim svijetom.

“Bili smo vrlo iznenađeni da u pustinji Sahara raste toliko puno drveća”, rekao je Martin Brandt, docent geografije na Sveučilištu u Kopenhagenu.

“Postoje ogromna područja bez ikakvog drveća, ali još uvijek postoje gusto pošumljena područja, a drveće raste čak i između pješčanih dina” dodaje Brandt.

Studija pokazuje kako je tamo prosječno 13,4 stabala po jednom hektaru, a isključuje grmlje i stabla s malim krošnjama, već u obzir uzima samo ona stabla čija je krošnja veća od dvanaest kvadratnih metara.

Stručnjaci koji su proučili studiju govore kako će uskoro biti moguće mapirati lokaciju i veličinu svakog drveta diljem svijeta.

 
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.