fbpx
Ilustracija: Pixabay

OVO JOŠ NITKO NIJE UČINIO: Fizičari otkrili posve novu vrstu ‘sablasnog djelovanja na daljinu’

Autor: Zlatko Govedić

Čudan svijet kvantne fizike postao je još čudniji zahvaljujući novom otkriću istraživača iz SAD-a.

Ako postoji jedno područje kvantne fizike od kojeg vam “pamet staje”, to je kvantno sprezanje, fenomen koji je Albert Einstein jednom opisao kao “sablasno djelovanje na daljinu”.

Kvantno sprezanje jest fizikalni fenomen koji nastaje kada parovi ili skupine čestica nastanu ili međudjeluju na takav način da se kvantno stanje pojedinačnih čestica ne može utvrditi neovisno o drugim česticama, čak i ako čestice dijele velike udaljenosti. Umjesto toga, mora se uzeti kvantno stanje sustava kao cjeline.


Dakle, iz razloga koji nisu sasvim jasni, dvije spregnute (isprepletene) čestice mogu ostati povezane i trenutačno utjecati jedna na drugu, čak i ako su udaljenosti između njih milijarde svjetlosnih godina.

Taj je učinak demonstriran mnogo puta u laboratoriju, tako da je odavno i eksperimentalno potvrđen.
Do sada su eksperimenti s kvantnim ispreplitanjem uvijek uključivali čestice iz iste skupine i istog naboja, ali sada su znanstvenici iz pogona Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC) u Brookhavenu u New Yorku otkrili da su uspjeli napraviti dodatan korak.

U impresivnom otkriću, uspjeli su demonstrirati kvantnu isprepletenost uporabivši dvije čestice s različitim nabojem, otvarajući vrata potpuno novom svijetu kvantnog eksperimentiranja.

“Nikada u prošlosti nije bilo mjerenja interferencije između čestica koje se mogu razlikovati. To se otkriće može primijeniti u nuklearnoj fizici”, zaključuje suautor studije, fizičar Daniel Brandenburg s Državnog sveučilišta u Ohiju (SAD).

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.