Ilustracija

‘OVO JE OSOBNO!’ Američki haker objasnio zašto je i kako srušio internet u cijeloj Sjevernoj Koreji

Autor: Zlatko Govedić

Američki haker poznat pod pseudonimom P4x preuzeo je odgovornost za pad interneta u cijeloj Sjevernoj Koreji. Ta autokratska država ima svega nekoliko desetaka internetskih stranica za širenje državne propagande međunarodnoj zajednici.

No razlozi zbog kojih je P4x hakirao Sjevernu Koreju sasvim su osobni.

U siječnju 2021., on je primio neobičnu datoteku, da bi ubrzo na svom blogu objavio kako sjevernokorejski hakeri napadaju američke sigurnosne stranice.

Datoteka koju je primio trebalo je da omogući hakerima da preuzmu kontrolu nad njegovim računalom. Srećom, P4x je otvorio datoteku na drugom računaliu i tako se zaštitio od napada. Bilo mu je jasno da ga je napala Sjeverna Koreja.

Američkog hakera je kontaktirao FBI tražeći detalje, ali mu nisu ponudili nikakvu zaštitu. Ni nakon godinu dana američke službe nisu ništa poduzele protiv sjevernokorejskih hakera. Tada je on odlučio preuzeti stvar u svoje ruke.

Pronašao je brojne ranjivosti sjevernokorejskih softvera pa ih je napao i uspješno srušio njihove internetske stranice. Većina njegovih napada su bili automatizirani što mu je pomoglo da otkrije dodatne slabosti.

Sada mu je cilj okupiti skupinu hakera i pojačati napade na Sjevernu Koreju kako bi “ukrali” više informacija o njihovim ranjivostima.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.