fbpx

‘OVO JE ONAJ KOJI IZAZIVA STRAH’: Otkriven nepoznati predator koji je harao Gondvanom! Svijet je bio surovo mjesto!

Autor: N.K

Paleontolozi u Argentini identificirali su ranije nepoznatu vrstu dinosaura koji je svojim ogromnim kandžama, moćnim ugrizom i oštrim sluhom lovio plijen u Patagoniji prije 80 milijuna godina.

Ostaci ove životinje, koji uključuju savršeno očuvanu cijelu lubanju, slučajno su otkriveni u Baho de la Karpa u Argentini 2015, a ona je nazvana “Llukalkan aliocranianus”, prenosi CNN.

Navodi se da “Llukalkan” na jeziku autohtonog naroda Mapuče znači “onaj koji izaziva strah”, a aliocranianus je na latinskom “neobična lubanja”.

Ovaj dinosaur je dio porodice Abelisauridi, stvorenja koje bi po izgledu podsjećalo na Tiranosaura, ali ga izdvaja neobično kratka i duboka lubanja, sa velikim neravninama i rogovima, a njegova najizrazitija karakteristika je mali sinus ispunjen zrakom u zoni srednjeg uha koji do sada nije viđen ni kod jednog drugog abelisaurida.
To znači da je ova vrsta vjerojatno čula drugačije i bolje što je moglo pružiti velike mogućnosti predatoru ove vrste.

Bio je najmanje pet metara dugačak, otprilike veličine slona, a lutao je Patagonijom i drugim oblastima prahistorijskog južnog potkontinenta Gondvane što bi odgovaralo područjima Indije, Antarktika, Australije i Južne Amerike.
Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.