FOTO: Screenshot Youtube/Palaeo Reserch Statiob

Ovo je nešto najfascinantnije što ćete danas vidjeti: Iz litica iskopano ogromno morsko čudovište

Autor: Dnevno.hr

Frapantno otkriće dolazi od tima eksperata koji su javnosti predstavili svoj višegodišnji rad.

Tako su znanstvenici iz litica jurske obale Dorseta iskopali lubanju golemog morskog dinosaura – pliosaura. Prema riječima stručnjaka, radi se o morskom reptilu koji je terorizirao oceane prije otprilike 150 milijuna godina.

Lubanja duga 2 metra jedna je od najcjelovitijih primjeraka te vrste ikada otkrivenih te je stručnjacima pružila bolji uvid u način života ovog pradrevnog grabežljivca. “To je jedan od najboljih fosila na kojima sam ikada radio. Jedinstveno je to što je kompletan”, rekao je za BBC lokalni paleontolog Steve Etches.

“Donja čeljust i gornja lubanja su spojene, kao što je bilo i za života pliosaura. Sumnjam da na svijetu postoji primjerak fosila s ovom razinom detalja. A čak i da postoji, obično nedostaje neki dio. Na ovom fosilu je sačuvana svaka kost”, dodao je.

Lubanja je dakle veća od većine ljudi, a na njoj je ostalo čak 130 zubi. Prednji su dugi i oštri poput žileta.

Ovaj je primjerak pliosaurabio dugačak između 10 i 12 metara.
Čini se da je imao četiri snažna uda nalik perajama pomoću kojih se mogao kretati velikim brzinama kroz oceanske dubine.

“Ova životinja je bila toliko masivna da je mogla uloviti sve na što je naišla. Bila je poput podvodnog T. rexa”, kazao je paleontolog Andre Rowe sa Sveučilišta Bristol. Pliosaur je znao pojesti i razne gmazove ili čak i druge pliosaure.

Nešto nevjerojatno

Njuška fosila je prošarana malim rupicama u kojima su se možda nalazile žlijezde koje su mu pomagale registrirati promjenu u tlaku vode koje stvara potencijalni plijen. A na glavi mu je rupa u kojoj se nalazilo parijetalno, ili treće oko kakvog danas imaju neki gušteri, žabe i ribe.

 

Naime, radi se o oku koje reagira na svjetlost i koje je vjerojatno služilo pliosauru pri lovu na druge životinje, posebno kada je izranjao iz dubokih, mutnih voda. Etches je uvjeren da se u liticama skriva ostatak morskog “čudovišta”. “Kladim se da je tako. Ovaj dio litice brzo erodira. Neće proći dugo prije nego što osvane ostatak pliosaura. To je prilika koja se pruža jednom u životu”, rekao je.

Podsjećamo, dinosauri su bića koja su živjela prije mnogo milijuna godina.

Znanstvenici iznijeli zanimljivu teoriju o dinosaurima: Gotovo je nevjerojatno što tvrde

Prema najpoznatijoj teoriji stručnjaka, nestali su nakon udara meteora u zemlju.

Danas se zna za mnogo vrsta zbog pronalaska fosila i dobro očuvanih skeletona.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.