Screenshot/Youtube

Ovo je najnepristupačnija trgovina na svijetu: Pogledajte koliko se morate penjati po okomitoj litici

Autor: Zlatko Govedić

Slikovito područje Shiniuzhai u kineskoj provinciji Hunan dom je “najnepristupačnije trgovine na svijetu”, male drvene kolibe smještene na rubu okomite litice, 120 m iznad tla.

Smještena je tik uz ferratu. Inače, “via ferrata”, što na latinskom znači “željezni put”, naziv je za penjački put osiguran metalnim klinovima i nožištima te sajlom za osiguranje koja se proteže uzduž puta, a vrlo često na ferrati nailazimo i na ljestve i viseće mostove. Kod nas se već udomaćio izraz ”ferrata”.

Čovjek iz rijeke izvukao golemi sef: Zaprepastio se kada je vidio što je unutra i kome pripada

Jedinstvena trgovina nekada je bila koliba za penjanje gdje su se penjači mogli odmoriti usred uspona uz liticu. Međutim, prije nekoliko godina pretvorena je u ovu vrlo neobičnu trgovinu koja posjetiteljima nudi besplatnu vodu, pod uvjetom da imaju vlastite spremnike za vodu koji se mogu ponovno puniti, kao i mjesečeve kolače, gazirana pića i sokove, po određenoj cijeni.

Viseća trgovina navodno je bila otvorena godinama, ali je tek nedavno postala viralna, nakon što su videosnimke počele kružiti internetom.
Najnepristupačnija trgovina na svijetu poslužuje turiste tijekom užurbanog Jesenskog festivala i praznika Dana državnosti, dajući im priliku da se hidriraju i skrenu misli s uspona.

Mala drvena trgovina može primiti samo jednu osobu unutra. Kada dođe vrijeme za obnavljanje zaliha, zaposlenici koriste uže da povuku zalihe s tla.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.