Ilustracija: Pixabay

Ovo je dosad najjači potres na nekom drugom planetu: Evo što je NASA detektirala u našem susjedstvu

Autor: Zlatko Govedić

Površina Marsa danas je tek hladna beživotna pustinja, no duboko ispod kore planeta još postoji znatna količina topline koja je ostala od njegova formiranja prije nekoliko milijarda godina.

Kako se ta toplina raspršuje, kora Marsa se izvija i skuplja, stvarajući potrese koji se mogu detektirati specijalnim instrumentima kao što je seizmometar koji je postavio NASA-in sletač (lander) InSight prije nego što je na kraju ostao bez struje krajem prošle godine.


Međutim, nekoliko mjeseci prije nego što se ugasio, detektirao je najznačajniji seizmički događaj ikada otkriven na drugom svijetu – potres magnitude 4,7 po Richteru nazvan S1222a.

Taj je događaj zapravo bio toliko velik da je nadmašio više od svih 1300 drugih potresa koje je zabilježio InSight, što je navelo znanstvenike da posumnjaju da je možda nastao udarom meteora na površinu, a ne seizmičkom aktivnošću ispod nje.

Međutim, rezultati daljnje istrage isključili su tu mogućnost, što znači da je ono što je sletač uhvatio doista bio seizmički događaj, različit od bilo kojeg drugog otkrivenog izvan Zemlje.

Znanstvenici pronašli davno izgubljeni komad Zemlje: Pogledajte koliki je i gdje se nalazi

Međutim, to nije naročito neočekivano jer su znanstvenici već predvidjeli da bi InSight mogao zabilježiti potrese do magnitude 5 tijekom svoje misije.
“Ovo je lijepa potvrda da procjene nisu bile jako pogrešne. Mars doista podržava ove prilično jake potrese. Na Zemlji vam potres jakosti 4,7 po Richteru ne bi srušio kuću, ali sigurno biste ga osjetili”, zaključuje astronom Benjamin Fernando sa Sveučilišta u Oxfordu (Engleska, UK), koji je vodio istraživanje.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.