fbpx
Ilustracija: Pixabay

‘OVO JE APSOLUTNI REKORDER’ Oživljen virus star 48.500 godina! Stručnjaci upozoravaju na mogućnost novih pandemija

Autor: Zlatko Govedić

Znanstvenici su oživjeli niz drevnih virusa koji su bili zaključani duboko u sibirskom permafrostu još od ledenog doba. Iako istraživanje nedvojbeno zvuči riskantno, tim vjeruje daje riječ o prijetnji koju vrijedi razmotriti kada uzmemo u obzir sve veće opasnosti od odmrzavanja permafrosta i klimatskih promjena.

U novoj studiji, koja čeka recenziju, istraživači objašnjavaju kako su identificirali i oživjeli 13 virusa koji pripadaju petorim različitim razredima iz uzoraka prikupljenih na ledenom ruskom dalekom istoku.

Tako su uspjeli oživjeti virus iz uzorka permafrosta koji je bio star oko 48.500 godina.


Također su oživjeli tri nova virusa iz 27.000 godina starog uzorka smrznute mamutove balege i komadića permafrosta napunjenog velikom količinom mamutove vune. Taj je trio prikladno nazvan Pithovirus mammoth, Pandoravirus mammoth i Megavirus mammoth.

Amebe su preživjele, ali…

Još dva nova virusa izolirana su iz zamrznutog sadržaja želudca sibirskog vuka (Canis lupus), nazvana Pacmanvirus lupus i Pandoravirus lupus.

Ti virusi inficiraju amebe, jednostanične organizme koji žive u tlu i vodi, ali eksperimenti su pokazali da virusi još imaju potencijal da postanu zarazni patogeni. Tim je uveo viruse u kulturu živih ameba, pokazujući da su one još sposobne za invaziju na stanicu i razmnožavanje.

Projekt dolazi od tima istraživača sa Sveučilišta Aix-Marseille u Francuskoj koji su prethodno oživjeli 30.000 godina star virus pronađen u sibirskom permafrostu 2014. godine. Istraživači su sada vjerojatno oživjeli dosad najstariji virus.

“48.500 godina je svjetski rekord”, kaže Jean-Michel Claverie, jedan od autora rada i profesor genomike i bioinformatike na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Aix-Marseille.

Čeka nas još mnogo posla

Istraživači objašnjavaju da se više rada treba usredotočiti na viruse koji mogu zaraziti eukariote, napominjući da je “vrlo malo studija objavljeno na tu temu”. Oni objašnjavaju da će rastuće temperature uzrokovane klimatskim promjenama vjerojatno ponovno probuditi mnoge mikrobne prijetnje, uključujući patogene viruse, iz davne prošlosti.
“Kao što je nažalost dobro dokumentirano nedavnim (i tekućim) pandemijama, svaki novi virus, čak i onaj iz poznatih skupina, gotovo uvijek zahtijeva razvoj vrlo specifičnih medicinskih odgovora, poput novih antivirusnih lijekova ili cjepiva.

Ne postoji ekvivalent ‘antibioticima širokog spektra’ protiv virusa, zbog nedostatka univerzalno očuvanih procesa koji mogu koristiti lijekovima u različitim skupinama virusa. Stoga je opravdano promisliti o riziku da drevne virusne čestice ostanu zarazne i vrate se u cirkulaciju odmrzavanjem drevnih slojeva permafrosta”, zaključuju autori studije.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.