Ilustracija, foto:pexels

OVO ĆE MNOGE UZRUJATI: Jeste li razmišljali staviti svoj profil na društvenim mrežama u oporuku? Trebali

Autor: Dnevno.hr

Veliki iskorak u umjetnoj inteligenciji donosi Microsoft koji je registrirao patent koji bi mnogima mogao donijeti utjehu i olakšati period tugovanja – chatbot koji pogoni umjetna inteligencija, a kojem je glavna zadaća imitirati neku osobu, primjerice preminulog člana obitelji ili prijatelja.

U Microsoftu su zamislili da chatbot funkcionira u obliku aplikacije za pametni telefon, a da bi zaista funkcionirao, treba pristup velikoj količini privatnih i osjetljivih informacija, poput prepiske s nekom osobom, kako bi umjetna inteligencija prepoznala i naučila imitirati stil kojim je osoba pisala, riječi koje je koristila i način na koji se izražavala. Kao glavni izvor podataka spominju se profili na društvenim mrežama i aplikacijama za dopisivanje.

S obzirom na to da nam je digitalna prisutnost na internetu i društvenim mrežama sve jača, umjetnoj inteligenciji ne bi trebalo biti teško prikupiti dovoljno informacija za stvaranje “virtualne” osobe. No, postavlja se pitanje, bi li osoba koja je preminula željela da se njen digitalni život koristi i, primjerice, nakon njene smrti, piše zimo. Neke će uzrujati i sama pomisao da im obitelj nakon smrti pristupi njihovim profilima, a mnogi bi mogli poželjeti ugasiti i obrisati sve ono što bi ih i nakon smrti moglo kompromitirati.

O tome pak koliko tugujućima susret s preminulom osobom, pa makar i u virtualnom svijetu, može donijeti utjehe pokazuje i video majke koja se na taj način “susrela” s preminulom kćeri.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.