Evan Hoyt Wasserstrom, Foto: Facebook

Ovaj hrabri muškarac preživio je nezamislivo: ‘Osam puta vratio sam se iz mrtvih’

Autor: Zlatko Govedić

U čudesnoj priči o preživljavanju, Evan Hoyt Wasserstrom (40) iz Los Angelesa (Kalifornija, SAD) prkosio je smrti ne jednom, već osam puta, nakon što je doživio težak srčani udar, tzv. “widowmaker” na prednjoj interventrikularnoj grani lijeve koronarne arterije.

Muškarac se tako našao izravno suočen sa smrtnošću u iskušenju koje mu je promijenilo život zbog kojeg se borio s novootkrivenim strahovima i akutnom sviješću o svojoj smrtnosti. Sudbonosni dan u 2023. započeo je bezazleno dok se pripremao izvesti svog labradora retrivera, Atticusa Fincha, u šetnju.

Odjednom ga je preplavio val čudnih osjeta, opisujući to kao “sunce koje žari u venama moje lijeve ruke.” Obilno se znojeći i osjećajući se dezorijentirano, shvatio je da nešto ozbiljno nije u redu. Ne znajući doživljava li jak napad panike ili srčani udar, odmah je nazvao hitnu pomoć.

‘Stolnoteniski meč sa smrću’

Dok je čekao, stanje mu se naglo pogoršavalo. Do dolaska hitne pomoći izgubio je svijest, što je pokrenulo mučan slijed događaja.

Na putu do bolnice Cedars-Sinai, Wasserstromovo srce stalo je šest puta. Svaki put je bila potrebna defibrilacija da ga liječnici ožive. Oni su to iskustvo usporedili s nemilosrdnom “stolnoteniskim mečom sa smrću” jer bi se Wasserstrom nakratko vraćao u život, samo da bi mu nekoliko trenutaka potom srce ponovno prestalo kucati.

Po dolasku u bolnicu, Wasserstrom se suočio s još dva susreta sa smrću, izdržavši nekoliko minuta kliničke smrti u dvije odvojene prilike. Liječnici su brzo intervenirali, izvršivši hitnu operaciju kako bi riješili 100-postotnu blokadu njegove arterije koja je stvorila infarkt te 70-postotnu blokadu druge arterije.
Kardiolog Ajay J. Kirtane iz njujorške bolnice Presbyterian objasnio je značaj takve vrste infarkta, naglašavajući ključnu ulogu lijeve koronarne arterije u opskrbi krvlju srčanog mišića.

Devetogodišnja djevojčica zapanjila svijet: Pogledajte koliko diže u mrtvom dizanju
Strahovi i tjeskobe

Stavljen u medicinski induciranu komu i spojen na ECMO stroj za održavanje otkazivanja srca, Wasserstromove prognoze izgledale su loše. Liječnici su njegovu obitelj upozorili na malo vjerojatne izglede za preživljavanje, a kamoli značajniji oporavak.

Ipak, prkoseći izgledima, Wasserstrom je izašao iz kome, krenuvši na izvanredan put oporavka. Unatoč čudesnom preživljavanju, on se bori s dubokim egzistencijalnim strahovima i povećanom sviješću o krhkosti života.

Wasserstromu to iskustvo služi kao snažan podsjetnik na smrtnost, suočavajući ga sa surovom stvarnošću da je život ograničen. Unatoč tome što je osam puta “prevario smrt”, njegovi strahovi i tjeskobe i dalje postoje, naglašavajući trajan učinak njegove kalvarije na rubu smrti.

Dok se nosi s posljedicama svoje muke, Wasserstrom pronalazi utjehu u podršci voljenih osoba, no i dalje ga progoni avet smrtnosti koja se sve više približava. Njegova izvanredna priča služi kao dokaz otpornosti ljudskog duha, nudeći dirljiv podsjetnik na krhkost života i dragocjenost svakog trenutka.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.