Zodiacova pisma tiskanim medijima, Foto: Guliver

Ovaj čovjek bio je Zodiac Killer: Nakon 54 godine riješen jedan od najvećih suvremenih misterija

Autor: Zlatko Govedić

Zodiac Killer nadimak je serijskog ubojice iz SAD-a koji je djelovao kasnih 1960-ih u sjevernoj Kaliforniji. Sâm si je dao nadimak u nizu šifriranih pisama koje je slao tiskanim medijima.

Iako je u pismima tvrdio da je ubio 37 ljudi, istragom je utvrđeno da je ubio samo pet žrtava, a dvije su preživjele.


David Arthur Faraday (17) i Betty Lou Jensen (16) upucani su 20. prosinca 1968. na Lake Herman Roadu, u gradu Beniciji.

Michael Renault Mageau (19) i Darlene Elizabeth Ferrin (22) ustrijeljeni su 4. srpnja 1969. godine na parkiralištu Blue Rock Springs Parka u Valleju. Mageau je preživio napad.

Ljudi izbezumljeni zbog slike koja kruži internetom: Tvrde da je na njoj vremenski putnik

Bryan Calvin Hartnell (20) i Cecelia Ann Shepard (22) izbodeni su nožem 27. rujna 1969. u jezeru Berryessa u okrugu Napa. Hartnell je preživio.

Paul Lee Stine (29) ustrijeljen je 11. listopada 1969. u četvrti Presidio Heights u San Franciscu.

David Arthur Faraday i Betty Lou Jensen

Pomahnitali očuh

Do danas njegov identitet nije poznat, no skupina detektiva danas smatra da zna tko je ubojica.
Profesorica forenzike Jen Bucholtz pročitala je rukopis za koji je vjerovala da je povezan s nizom ubojstava povezanih s Zodijačkim ubojicom.

Samo nekoliko dana prije toga kontaktirao ju je stranac koji je tvrdio da zna identitet tajanstvenog serijskog ubojice.

Čovjek po imenu Dale Julin, umirovljeni voditelj vijesti, obratio se Bucholtz pošto su policija i FBI odbacili njegovu teoriju.

“Dale mi je rekao da se 2014. beskućnik, Chris Avery, pojavio na TV postaji na kojoj je radio želeći razgovarati s njim. Chris je tvrdio da je Zodiac njegov očuh, Gary Francis Poste, te da ga je on pokušao ubiti, kada ga je suočio s tim pa je pobjegao”, kaže forenzičarka.

Ovo je najbizarniji zatvorenik za kojeg ste čuli: Evo što je napravio nakon 22 godine zatvora
Početkom godine skupina detektiva amatera pronašla je novi dio u slagalici koji je učvrstio njihovo uvjerenje o tome tko je Zodiac.

Osnivač skupine The Case Breakers, Thomas Colbert, objavio je da je simbol koji koristi Zodiac pronađen na drvenom stupu u blizini imanja u vlasništvu čovjeka za kojeg vjeruju da je tajanstveni serijski ubojica.

Dotični je doista bio Gary Francis Poste, veteran američkog ratnog zrakoplovstva.

Gary Francis Poste, Foto: Tuolumne County Sheriff’s Office

Nije dočekao pravdu

Slova Zodijaka sadržavala su kodove gdje su slova zamijenjena simbolima, a čitatelji su morali ispravno probiti šifru kako bi dešifrirali poruku.

Prva šifra je probijena u roku od tjedan dana, za drugu je bila potrebna 51 godina. Dvije su još neriješene.

Tijekom pet godina dok je Julin pokušavao razbiti šifru kako bi otkrio stoji li Posteovo ime u šifri, Poste je preminuo 2018. u dobi od 80 godina.

Jedini kriminalni dosje koji je Poste imao bio je kada je uhićen zbog obiteljskog nasilja 2016. jer je navodno gurnuo svoju ženu niza stube. Utvrđeno je da je mentalno nesposoban za suđenje pa je upućen u državnu bolnicu.

“Živio je u neposrednoj blizini mjesta ubojstava, nosio je vojne čizme veličine 10, čiji su otisci pronađeni na tri mjesta zločina, i strastveno je volio boraviti na otvorenom. Nema ničega što znamo o Posteu što bi ga isključilo kao osumnjičenika”, zaključuje Julin.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.