Foto: Unsplash

Ova votka doslovno ima okus svemira: Ključni sastojak je jedan poseban meteorit

Autor: Zlatko Govedić

Francuska destilerija Pegasus obilježila je svoj ulazak na tržište žestokih pića u SAD-u izvanrednom ponudom: ultra-premium votkom prožetom stvarnim meteoritom. Inovativni proizvod, prikladnog naziva Shooting Star Vodka, kombinira organsku pšenicu lokalnog porijekla i botanike iz Francuske, destilirane s pomoću napredne iStill tehnologije.

Proizvodni proces počinje s visokokvalitetnim sastojcima koji se destiliraju i zatim postupno reduciraju tijekom mjesec dana koristeći čistu izvorsku vodu iz bunara 150 m ispod destilerije Pegasus u Burgundiji.

Jedinstveno svojstvo votke Shooting Star jest proces starenja. Votka odležava u malim serijama najmanje godinu dana u velikim staklenkama od terakote, s komadićima meteorita koji plutaju u tekućini. Kako se meteorit lagano otapa u votki, daje jedinstven mineralni okus.

Shooting Star Vodka, Foto: Pegasus Distillerie

Jedinstven okus

“Prisutnost hondrita, minerala jedinstvenog za meteorite, u konačnom proizvodu daje jedinstveni mineralni okus koji nadopunjuje postojeću glatku i profinjenu teksturu koja karakterizira naše votke. Dok smo istraživali načine kako utjeloviti brend i zvijezde boce, ugradnja meteorita bila je najbliže što smo mogli doći”, tvrdi Maxime Girardin, osnivač i izvršni direktor tvrtke Pegasus.

Dok neki brendovi jakih alkoholnih pića tvrde da svoja pića filtriraju kroz meteorite, Pegasus se ističe time što svoju votku zapravo ulijeva esencijom meteorita tijekom procesa starenja. Precizan profil okusa te votke prožete meteoritom ostaje pomalo tajanstven, iako destilerija napominje da mineralnost pojačava okus, zbog čega se dulje zadržava na nepcu.

Pegasus je proizveo ograničenu seriju od 4806 boca Shooting Star Vodke, svaka po cijeni oko 190 eura. Konkretni detalji o dostupnosti i datumima lansiranja još nisu objavljeni, ostavljajući moguće kupce u željnom iščekivanju daljnje objave.

Obitelj se na roštilju zarazila opasnim rijetkim parazitom: Napravili su veliku grešku kod pečenja
Simbol inovacije i luksuza

Hondrit je kameni meteorit koji sadrži hondre, mala okrugla zrna od neoksidirana željeza obavijena osnovnom tvari (matriks), kakva nisu nađena u drugim tijelima. Smatraju se najstarijim stijenama u Sunčevu sustavu i ostatci su tvari od koje je Sunčev sustav nastao.

Njihovim proučavanjem istražuju se procesi u svemiru koji su doveli do oblikovanja planetā, satelitā i planetoidā. To su ujedno i najčešći meteoriti na Zemlji. Naime, oni čine oko 86% svih meteorita.
Dok francuska destilerija Pegasus ulazi na američko tržište, Shooting Star Vodka ističe se kao simbol inovacije i luksuza, obećavajući nesvakidašnje iskustvo za ljubitelje votke i žestokih alkoholnih pića.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.