screenshoot

OTKRIVENO ŠTO JE ‘THE THING’ Staro je 66 milijuna godina i može značiti nešto veliko…

Autor: Tea Šojat

Prije 66 milijuna godina drevni morski reptil (gmaz) polegao je jaje veličine nogometne (rugby) lopte na tadašnjim obalama Antarktike. Pretpostavlja se kako je reptil pripadao davno izumrloj vrsti poznatoj kao mosasaur koji je bio veličine većih dinosaura no njegovo jaje više je nalik onima gmazova ili zmija nego dinosaura.

Do sad se vjerovalo kako životinje iz doba Krede nisu lijegala jaja, jer ništa slično nije bilo otkriveno. Inače fosil je skoro desetak godina neoznačen ležao u čileanskom Nacionalnom muzeju, zaveden pod imenom kameni fosil veličine 28X18 centimetara „The Thing“ ili Stvar, prenosi iflscience.com

Znanstvenici su morali mikroskopom prodrijeti kroz mnoštvo zaštitnih slojeva kako bi otkrili da se radi o jajetu. Ovo je najveće jaje s tankom ljuskom ikad evidentirano, uz jaje ptice slona, a izuzetno je blisko jajima sadašnjih guštera ili zmija što dovodi do pretpostavke da se jaje razvijalo u majci te se izleže odmah po iznašanju.

No što god je bilo u jajetu izleglo se prije par stotina milijuna godina. Iako nije posve sigurno kojoj vrsti morskih gmazova pripada, pretpostavka izračunata temeljem veličine jaja govore da je gmaz bio dugačak preko šest metara bez repa te da je vjerojatno bio vrste znane kao mosasaur.

Područje gdje je jaje pronađeno sadrži više fosila plesiosaurusa i mosasaura s mladunčadi što ukazuje da je ta skrivena i zabačena stjenovita uvala vjerojatno bila neka vrsta „vrtića“. Isto tako nije jasno kako se jaje izleglo, je li  načinom kao kod morskih zmija čija se jaja legu u vodi ili je stvorenje ispuzalo na kopno te napravilo gnijezdo na žalu kao sadašnje vodene kornjače, no kako bilo znanstvenici su ovim dobili još jedan uvid na koji su se način razvijala jaja s mekom ljuskom.

Jesu li dinosauri zaista ‘kažnjeni’ jer su se legli iz jaja?




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.