OTKRIVENO IZGUBLJENO KRALJEVSTVO MARDAMAN ‘Bili su suparnici antičkim mezopotamijskim kulturama’ | Dnevno.hr
Mardaman, kompilacija fotografija // Diplomacy & Beyond

OTKRIVENO IZGUBLJENO KRALJEVSTVO MARDAMAN ‘Bili su suparnici antičkim mezopotamijskim kulturama’

Autor: R.M.

Arheološki tim s njemačkog sveučilišta Tübingen objavio je da su pronašli izgubljeni grad Mardaman star gotovo pet tisućljeća i skriven u arhipelagu Iraka.

Iskopavanja na sjevernom dijelu Iraka započela su netom nakon američke invazije na ovu zemlju i rezultirala su vrlo zanimljivim otkrićem. Nakon pronalaska 92 glinene pločice smještene u keramici bilo je nužno dešifrirati njihov sadržaj. To je nakon godina pokušaja i promašaja uspjela Betina Faist sa Sveučilišta Heidelberg pa su lokalitet napokon mogli prozvati njegovim imenom – Mardaman, odnosno Mardama. Iskopavanje se nastavilo pa je područje uz današnji Bassetki postalo poprište uzbudljivog procesa. Naime, otkriven je davno izgubljen grad neoasirskog carstva koji je vrhunac doživio na prijelazu s drugog na prvo tisućljeće prije Krista.

Pločice su ukazale na administrativne i trgovačke stavke naroda Mardame, te njihovu podložnost Arrus-nasiru. Mardaman je bio dio carstva, no isto tako i neovisni grad-država s vlastitom odvojenom povijesnom linijom. Mogli su odgovoriti i na žestoke ratne okršaje pa je grad u više navrata preživio sukobe i iznova izgrađivan. Očuvanost pločica govori da je njihovo skladištenje bilo od posebne važnosti. Položaj je isto tako savršena pozicija u trgovačkoj ruti – između velikih gradova i carstava. Tako se pretpostavlja da bi njegov ugled mogao biti i značajno veći što motivira arheologe da zapnu u istraživanju i iskopavanju.

“Mardaman se nedvojbeno razvio u utjecajan grad i regionalno kraljevstvo, koje je ovisilo o položaju na trgovinskim rutama Mezopotamije, Anatolije i Sirije. Moguće da je riječ o suparničkoj snazi naspram mezopotamijskih civilizacija” smatra Peter Pfälzner, profesor drevne bliskoistočne arheologije na Sveučilištu Tübingen. Za njega ovo predstavlja veliko otkriće, a kao posebnu važnost ističe otkriće njegovog imena kojeg u počecima iskopavanja prije pet godina nisu bili svjesni.

Autor:R.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.