fbpx
Ilustracija/Pixabay

OTKRIVENI ULTRATVRDI DIJAMANTI! Stručnjaci tvrde da nisu sa Zemlje: ‘Ako ih uspijemo sintetizirati, bit će to revolucija u industriji’

Autor: Zlatko Govedić

U četiri meteorita pronađena u sjeverozapadnoj Africi otkriveni su misteriozni heksagonalni dijamanti koji se prirodno ne pojavljuju na Zemlji.

“Ovo je doista uzbudljivo jer je bilo nekih ljudi na terenu koji su sumnjali da takva tvar uopće postoji”, kaže Alan Salek sa Sveučilišta RMIT u Melbourneu (Australija) koji je sudjelovao u istraživanju.

Heksagonalni dijamanti, kao i obični dijamanti, sastavljeni su od ugljika, ali su njihovi atomi raspoređeni u heksagonalnu, a ne u kubnu strukturu. Još se nazivaju lonsdaleiti, prema britanskoj kristalografkinji Kathleen Lonsdale.


Prvi put su zabilježeni u meteoritima u SAD-u i Indiji 1960-ih, no bili su toliko mali, veličine nanometra, da je bilo teško potvrditi jesu li to doista heksagonalni dijamanti.

Da bi pronašli veće kristale, Salek i njegovi kolege uporabili su moćan elektronski mikroskop i pregledali 18 uzoraka s meteorita. Jedan je bio iz Australije, a ostali iz sjeverozapadne Afrike.

Pronašli su heksagonalne dijamante u četiri afrička meteorita, s još nekim kristalima veličine do mikrometra, što je oko tisuću puta veće od prethodnih otkrića. To je omogućilo timu da potvrdi neobičnu heksagonalnu strukturu.

“Na temelju kemijskog sastava meteorita čini se da su se heksagonalni dijamanti formirali unutar patuljastih planeta”, kaže voditelj istraživanja Andy Tomkins sa Sveučilišta Monash (Melbourne, Australija).

Šezdeset posto su tvrđi od običnih dijamanata!

Analiza tima sugerira da su kristali nastali reakcijom grafita i superkritične tekućine vodika, metana, kisika i sumpornih kemikalija koja je vjerojatno nastala kada je asteroid udario u patuljasti planet i razbio ga na fragmente koji su na koncu pali na Zemlju.

“Kada se planet raspao, bilo je to kao da skinete poklopac s boce Coca Cole. Oslobađanje energije pod jakim tlakom u kombinaciji s visokim temperaturama doveo je do oslobađanja te superkritične tekućine”, tumači Tomkins.
“To je slično procesu kojim se obični dijamanti prave u laboratorijima, zagrijavanjem grafita plinovima kao što su vodik i metan, što sugerira da bismo uz nekoliko podešavanja mogli proizvesti lonsdaleit”, zaključuje Salek.

Ako se pokaže da su heksagonalni dijamanti oko 60 posto tvrđi od običnih dijamanata, oni bi mogli imati važnu industrijsku primjenu. Ako se budu mogli stvoriti sintetički, mogli bi koristiti za izradu ultratvrdih listova za testere ili drugih strojnih dijelova, tvrde istraživači.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.