fbpx
Sreenshot/Youtube

Otkrivena tisućljećima stara tajna pod morem: Evo što su radili prvi stanovnici Amerike

Autor: Zlatko Govedić

U potopljenim špiljama na meskičkom poluotoku Yucatánu arheolozi su pronašli dokaze o veoma ambicioznoj rudarskoj eksploataciji započetoj pre 12.000 godina i okončanoj dva tisućljeća poslije, što predstavlja jedan od najstarijih rudnika na zapadnoj hemisferi.

Kopali su crveni oker (prirodni anorganski pigment kojemu je, uz veće primjese (prirodne) gline, glavni sastojak hidratizirani željezni(III) oksid (FeOOHx0,4 H2O)), veoma cijenjen za bojenje, crtanje i bojenje životinjskih koža.

Arheolozi i speleolozi obavili su više od 100 zaranjanja i proveli više od 600 sati u špiljama u državi Quintana Roo, pronašavši brojne alatke i opremu za rudarenje.

(VIDEO) NAJSTRAVIČNIJI PRIZOR U SVEMIRU! Nećete vjerovati kolika je najveća poznata crna rupa

Otkrili su rudarske jame, oruđa poput čekića i klinova, markere koji su im pomagali da se navode kroz pećinu i baklje koje su obasjavale prostorije.

Rudarenje je započelo kada se ljudska populacija prvi put proširila kroz regiju. Špilje su okvirno napuštene oko tisuću godina prije no što su potopljene zbog rastućeg razine mora nakon posljednjeg ledenog doba.

Inače, na istome su lokalitetu pronađeni ljudski kosturi, ali zasad nije utvrđeno kako su se ondje zatekli.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.