Spiderman / Ilustracija

Otkrivena tajna paukova kretanja: Hoćemo li uskoro moći puzati po stropu poput Spidermana?

Autor: Zlatko Govedić

Poznato je da su pauci izvrsni penjači. Kreću se po zidovima i stropovima na naizgled nemoguće načine. Nova studija objašnjava iznenađujuće metode kojima se ti osmonožni člankonošci mogu zalijepiti za gotovo svaku površinu. Odgovor je u strukturi sitnih dlačica na vrhu paukovih nogu.

“Ključ  je u adheziji ili ljepljivosti. No nije riječ o ljepljivoj tekućini na nožicama. Umjesto toga, pauci se koriste tzv. suhom adhezijom. Te se životinjice mogu lako zalijepiti i odlijepiti s površine”, kaže zoolog Clemens Schaber sa Sveučilišta u Kielu (Njemačka).


Gruba vlakna na paukovim nožicama granaju se na manje dlačice, a na njihovim se vrhovima nalaze male, ravne strukture koje izgledaju poput lopatica. Kada dlačice dodirnu nešto, stvaraju veze s atomima na površini i lijepe se.

Prije ovog najnovijeg istraživanja, Schaber je znao da su dlačice važne za prianjanje, no kako je htio doznati više, sa svojim je kolegama proučio vrstu pauka “Cupiennius salei” koji živi u Južnoj i Srednjoj Americi.

Znanstvenici su najprije pokušali pincetom iščupati pramenove kose s paukovih nogu. No, često se umjesto toga odlijepila cijela noga. To je prirodna obrana kojom se pauci koriste za bijeg od predatora. Istraživači su zatim upotrijebili snažan mikroskop kako bi izbliza pogledali dlačice. Schaber je očekivao da će sve dlake biti usmjerene u istom smjeru, no shvatili su da su vrhovi vlasi usmjereni u različitim smjerovima.

Primjena za ljude

Potom su testirali ljepljivost dlačica na različitim materijalima, uključujući staklo. Otkrili su da neke dlake imaju najjače prianjanje pod jednim kutom, a druge pod drugim kutom. Ta mješavina kutova i prianjanja može pomoći pauku da se zalijepi na zid.

“Imati puno ljepljivih dlačica usmjerenih u različitim smjerovima pauku očito daje sposobnost da se kreće bilo gdje. Ako imate jednu točku kontakta, to vjerojatno neće dobro funkcionirati, ali hoće ako imate puno dodirnih točaka. Tako funkcionira suho prianjanje”, kaže biologinja Sarah Stellwagen sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini (Charlotte, SAD).

Shaber kaže da je njegov laboratorij otišao i korak dalje. Prekrili su rukavicu sitnim paukovim dlačicama u različitim smjerovima. Otkrili su da ta rukavica može podnijeti masu čovjeka. Čini se da bi njome svatko mogao razviti supermoći poput Spidermana.

Sigurno nećemo morati dugo čekati na primjenu tog biotehnološkog otkrića.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.