fbpx
Foto: Pixabay, Ilustracija

OTKRIVENA TAJNA MISTERIOZNOG SIMBOLA! Spoznaja je golema: Povezuje civilizacije od Sumerana do Maora

Autor: Dnevno.hr

Na reljefima Sumerana, u ruševinama u Turskoj, na kipovima američkih Olmeka, na crtežima novozelandskih Maora, ukratko, u svim većim civilizacijama pojavljuje se misteriozan simbol, a do danas nije potpuno jasno što predstavlja.

Najčešće prikazuje zaobljeni luk na gornjem dijelu te četvrtasto dno, s različitim detaljima i uzorcima, a uvelike podsjeća na moderne torbice, piše Povijest.hr. Ponekad su ovi simboli prikazani samostalno, a ponekad ih u ruci drži božanstvo, čovjek ili mitološko biće. Znanstvenici sa Sveučilišta u Scrantonu nedavno su, proučavajući brojne primjere, ponudili koliko-toliko plauzibilno objašnjenje.

Prema njihovoj teoriji, riječ je o svojevrsnoj kozmičkoj košari: polukrug, koji podsjeća na ručku “torbice” odnosno “košare”, predstavlja nebesa, a kvadrat zemlju. Zajedno, ta dva elementa simboliziraju ukupnost svega što postoji. Naime, u drevnim kulturama kružnice su simbolizirale ono duhovno i nematerijalno, dok je kvadrat povezivan s konceptom zemaljskog, materijalnog.


Jedan od najstarijih prikaza ovog motiva, pronađen na ruševinama hrama Göbekli Tepe u Turskoj, datira iz 12. stoljeća prije Krista, a osobito zanimljiv je onaj na olmečkom kipu iz 9. stoljeća porije Krista: “torbica” je na njemu puna ljekovitih trava, odnosno opijata za magijske obrede. Simbol pronađen na Novom Zelandu znanstvenici su povezali s maorskim mitom o junaku koji je jednom uzašao do bogova i vratio se na zemlju noseći tri košare pune mudrosti.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.