Foto: Pixabay

Otkrivena nova vrsta sauropoda: Zašto je ovaj gmaz preživio masovni pomor koji je s lica Zemlje zbrisao njegove rođake?

Autor: Daniela Delale

Uzbudljive paleontološke vijesti stižu iz Argentine! Ondje, na području kanjona Bagual u središnjoj Patagonji, otprije poznatom po fosilima iz prapovijesti, znanstvenici su otkopali dio lubanje i vratnu kralježnicu dinosaura iz razdoblja jure.

Bagualia alba, kako je vrsta nazvana, ovim je područjem gospodarila prije otprilike 179 milijuna godina. Pripadala je podredu sauropoda, najvećih dinosaura koji su ikad kročili našim planetom: ovi četveronožni biljožderi bili su dulji od dvadeset pet metara, a u prosjeku su težili nekoliko desetaka tona.

Pomalo su nalikovali križancima današnjih žirafa i slonova – njihovu specifičnu fizionomiju činili su dugački vratovi, razmjerno male glave te glomazna tijela sa stupastim slonovskim nogama i vrlo dugačkim repom u koji je ulazila kralježnica.

Fosilni nalazi kostura, te otisci stopala i staze kretanja ovih životinja nalaze se danas na svim kontinentima osim Antarktike, a najbolje istražene vrste su diplodok i brontosaur. Većina vrsta je izumrla sredinom jure, kad je klima postala toplija suša pa više nisu imali dovoljno adekvatne hrane; podvrsta eusauropoda, kojoj je pripadala i Bagualia alba je, međutim, preživjela globalni pomor.

“Pretpostavljamo da iz eusauropoda podrijetlo vuku brojni rodovi biljojednih gmazova na svim stranama svijeta”, ispričao je voditelj istraživanja Diego Pol. Kako bi rasvijetlio uzroke izumiranja sauropoda, Pol je proučio floru i faunu na području kanjona Bagual.

Pronašao je dokaze klimatskih promjena i smanjene biološke raznolikosti nakon vulkanske aktivnosti koji je pogodila Gondwanu prije otprilike 184 milijuna godina. Zašto su neke vrste sauropoda preživjele ovaj kataklizmatični događaj, tek treba otkriti. Moguće objašnjenje uspjeha eusauropoda krije se u njihovim snažnim čeljustima, koje su im obogućili žvakanje nove, znatno žilavije vrste dominantne flore.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.