Stolni tenis, Foto: Unsplash

Otkrivena nevjerojatna korist stolnoteniskih loptica: Njima ćemo riješiti jedan od najvećih problema

Autor: Zlatko Govedić

Ako vam smetaju niske frekvencije gradske buke, poput prometa i letova, skromna stolnoteniska loptica može vam pružiti jeftin način blokiranja te buke, pokazalo je novo istraživanje.

Niske frekvencije poznate su po tome da štete zdravlju, ali teško ih je blokirati jer često dolaze iz različitih smjerova i ne blokiraju se zidovima na isti način kao buka visokih frekvencija.


Kako bi se suprotstavili niskofrekventnoj buci, istraživači sa Sveučilišta u Lilleu (Francuska) i Nacionalnog tehničkog sveučilišta u Ateni (Grčka) iskoristili su stolnoteniske loptice kao Helmholtzove rezonatore, posebno dizajnirane spremnike za apsorpciju određenih frekvencija zvuka.

Apsorbiranje zvučnih valova

Nazvani po njemačkom fizičaru Hermannu von Helmholtzu (1821.-1894.), uređaji se sastoje od prazne komore, poput stolnoteniske loptice, s malim otvorom.

“Stolnoteniske loptice su dobro poznati svakodnevni objekti koji se nalaze u velikom broju širom svijeta. Naša motivacija bila je koristiti te lako dostupne objekte kako bismo stvorili strukturu za izolaciju niskih frekvencija. Stolnoteniske loptice predstavljaju ekonomičnu alternativu za akustične izolatore, kako po cijeni, tako i po potencijalu za recikliranje”, objašnjava fizičarka Robine Sabat sa Sveučilišta u Lilleu.

Kao što samo ime sugerira, Helmholtzovi rezonatori funkcioniraju putem rezonancije, usklađivanjem oscilacija zvučnih valova kako bi ih apsorbirali. Volumen spremnika i veličina otvora određuju frekvenciju zvuka koju rezonator može apsorbirati.

Arheolozi pronašli predmet star gotovo pola milijuna godina: ‘Moje mišljenje o tim ljudima se promijenilo’
Iako su Helmholtzovi rezonatori već bili temeljito istraživani, istraživači su željeli istražiti kako bi mogli funkcionirati i kako bi se međusobno povezivali kako bi formirali akustičku metapovršinu – materijal koji je posebno inženjerski dizajniran za manipulaciju zvučnim valovima na različite načine.

Uskoro opsežnija primjena?

Pokazano je da se spajanjem ili povezivanjem stolnoteniskih loptica povećava broj rezonantnih frekvencija apsorbiranih akustičnom metapovršinom. Drugim riječima, više zvuka može se blokirati korištenjem više Helmholtzovih rezonatora zajedno.

“Originalnost ovog rada bila je razmatranje učinka spajanja između dva rezonatora, što dovodi do pojave dvije rezonantne frekvencije”, dodaje Sabat.

Istraživači su koristili matematičko modeliranje i stvarne eksperimente kako bi pokazali kako se više Helmholtzovih rezonatora može manipulirati kako bi kontrolirali frekvencije zvuka koje se blokiraju.

Iako nije bilo značajnih terenskih ispitivanja korištenja stolnoteniskih loptica za blokiranje određenih buka, postoji potencijal za korištenje tih sveprisutnih predmeta u borbi protiv buke i zagađenja zvuka te za druge funkcionalnosti, poput usmjeravanja zvuka ili manipulacije prijenosa zvuka.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.