fbpx
Ilustracija

Otkriven par supermasivnih crnih rupa najbliži Zemlji! Slijedi sudar i eksplozija kozmičkih razmjera

Autor: Zlatko Govedić

U obližnjoj galaktici otkriven je par supermasivnih crnih rupa koje će uskoro postati jedna. Dvije crne rupe “plešu” jedna oko druge u središtu galaktike NGC 7727 u zviježđu Vodenjaka, udaljene oko 89 milijuna svjetlosnih godina. Znanstvenici kažu da nikada nisu vidjeli takav par toliko blizu jedno drugom, ali i toliko blizu našeg planeta.

Par crnih rupa koji će se spojiti u jednu divovsku crnu rupu za 250 milijuna godina, dugo je izbjegavao detekciju jer ne emitira puno rendgenskog zračenja, što obično ukazuje na prisutnost crnih rupa. Otkriven je vrlo velikim teleskopom u Europskom južnom opservatoriju (ESO) u Čileu i svemirskim teleskopom “Hubble”.

Bliska udaljenost para u NGC 7727 prvi je put omogućila astronomima da odrede mase dviju crnih rupa mjereći kako njihova gravitacija utječe na zvijezde u njihovoj blizini.

Veća od dvije crne rupe ima gotovo 154 milijuna solarnih masa. Manja, koja kruži oko svog većeg suputnika na udaljenosti od samo 1600 svjetlosnih godina, masivnija je 6,3 milijuna puta od Sunca.

Supermasivne crne rupe obično se nalaze u središtu velikih galaktika, a kada se dvije galaktike sudare i spoje, to se događa i s njihovim crnim rupama.

To otkriće daje uvid u formiranje supermasivnih crnih rupa, ali i ukazuje na to da bi mnogo više crnih rupa i parova koji se spajaju moglo vrebati u drugim obližnjim galaktikama.

Znanstvenici očekuju da će u nadolazećim godinama pojačati potragu za supermasivnim crnim rupama i parovima crnih rupa završetkom ESO-ova ekstremno velikog teleskopa (ELT) u sjevernom Čileu, što se očekuje 2024. godine.

“Instrumentom HARMONI (High Angular Resolution Monolithic Optical and Near-infrared Integral field spectrograph) na ELT-u moći ćemo napraviti takve detekcije znatno dalje nego što je to trenutno moguće”, kaže ESO-ov astromnom Steffen Mieske, suautor otkrića.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.