Foto: Screenshot/YouTube

Otkriven ogromni tunel u misterioznoj grobnici: ‘Ovo je pravo inženjersko čudo’

Autor: F.F

U dubinama drevnih ruševina grada Taposiris Magna, arheolozi su nedavno otkrili impresivan tunel koji je nazvan “geometrijskim čudom” zbog svojih izvanrednih dimenzija i arhitektonskih karakteristika. Kathleen Martinez sa Sveučilišta Santo Domingo u Dominikanskoj Republici, zajedno sa svojim kolegama, pronašla je ovu strukturu tijekom arheoloških iskopavanja hrama koji su još uvijek u tijeku.

Tunel, visok dva metra, proteže se kroz nevjerojatnih 1305 metara kroz pješčenjak, 13 metara ispod površine zemlje. Prema egipatskom Ministarstvu turizma i antikviteta, dizajn ovog tunela podsjeća na Eupalinosov tunel, akvadukt iz 6. stoljeća pr. Kr. na otoku Samosu, koji se smatra inženjerskim čudom.

Ova sličnost sugerira visok stupanj stručnosti u izgradnji tunela Taposiris Magna. Unatoč dojmljivim dimenzijama i strukturi, svrha ovog tunela trenutno ostaje nepoznata, a dijelovi su potopljeni vodom.

Posveta bogovima?

Martinez, koja radi na lokalitetu Taposiris Magna od 2004. godine u potrazi za grobnicom Kleopatre VII., smatra da bi ovaj tunel mogao biti ključan trag u njihovom istraživanju.

Hram Taposiris Magna, osnovan oko 280. pr. Kr. od strane Ptolemeja II., vjerojatno je bio posvećen bogu Ozirisu i njegovoj kraljici, božici Izidi. Pronađeni artefakti, poput figurica Izide i novčića s likovima Kleopatre i Aleksandra Velikog, sugeriraju da je ovaj hram imao važnu ulogu u kulturi i vjerovanjima tog vremena.

Srpski biolozi otkrili genijalnu strategiju zmija: ‘Grabežljivci ih ne žele ni pogledati’
Buduće arheološke aktivnosti planiraju istražiti i područje Sredozemnog mora u blizini. Zemljotresi između 320. i 1303. godine uzrokovali su urušavanje dijela hrama i potapanje u more. Prethodna iskapanja otkrila su mrežu tunela koji se protežu od jezera Mariout do Mediterana.

Otkrića u tunelu već su obuhvatila neka blaga poput pravokutnih blokova vapnenca i ulomaka keramike. Ova nova otkrića, uključujući i tunel, mogla bi pružiti ključne uvide u prošlost ovog povijesnog lokaliteta i možda čak dovesti do otkrića grobnice Kleopatre i Marka Antonija, što bi bilo jedno od najznačajnijih arheoloških otkrića 21. stoljeća.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.