Umjetnički prikaz LFBOT-a, Ilustracija: Bill Saxton / NRAO/AUI/NSF

Otkriven jedan od najrjeđih fenomena u svemiru: ‘Aktivnu lešinu nazvali smo tasmanski vrag’

Autor: Zlatko Govedić

Astronomi su otkrili jedan od najčudnijih i najrjeđih kozmičkih događaja u povijesti svemira, nazvan “tasmanski vrag“, po uzoru na mesojeda tobolčara (Sarcophilus harrisii) koji sada u divljini živi samo na otoku Tasmaniji (Australija).

Mjesecima nakon eksplozije daleke zvijezde, pojavili su se energijski znakovi “života” koji izlaze iz zvjezdane lešine udaljene oko milijardu svjetlosnih godina od Zemlje. Svijetli bljeskovi bili su jednako snažni kao i originalni događaj koji je doveo do smrti zvijezde.


Znanstvenici su zabilježili ponovnu eksploziju tog nebeskog tijela nakon prvog otkrića lani u rujnu.

Zanimljivo je to što inicijalna zvjezdana eksplozija koja je uzrokovala smrt zvijezde nije bila tipična supernova, već rijedak tip eksplozije nazvan svijetli brzi plavi optički kratkotrajni ili prijelazni događaj (eng. luminous fast blue optical transient, LFBOT).

Ekstremno rijetki događaji

LFBOT je visokoenergetska svemirska eksplozija, jedna od najjačih dosad poznatih i nalik supernovi, koja proizvodi izboje gama-zračenja, a najvidljivija je u plavom optičkom spektru. Za razliku od supernove, LFBOT je vrlo kratkog trajanja. Svoj vrhunac intenziteta i naglo slabljenje pokazuje kroz samo nekoliko dana, dok u slučaju supernove to traje tjednima ili mjesecima.

LFBOT-ovi su veoma rijetki. Javljaju se u manje od 0,1% slučajeva, u usporedbi sa supernovama, a mnogi detalji o njima i dalje su nepoznati.

Prvi LFBOT otkriven je 2018., a od tada astronomi pokušavaju otkriti uzroke tih rijetkih događaja.

Anna Y.Q. Ho, Foto: Cornell University

No tasmanski vrag postavlja više pitanja nego što daje odgovora svojim neočekivanim ponašanjem.
Naime, LFBOT-ovi su već samo po sebi neobični, no tasmanski su vragovi još čudniji.

“Umjesto da postupno izblijedi, izvor se nekoliko puta kratko ponovno razbistrava – opet i opet”, kaže astronomkinja i voditeljica studije Anna Y.Q. Ho sa Sveučilišta Cornell (Ithaca, New York, SAD).

‘Aktivan leš’

Ovaj konkretni tasmanski vrag službeno je nazvan AT2022tsd. Promatran je 15-orim teleskopima diljem svijeta.

Astrofizičar Jeff Cook s Tehnološkog sveučilišta Swinburne (Melbourne, Australija) napominje da taj tasmanski vrag emitira više energije od cijele galaktike sa stotinama milijarda zvijezda poput Sunca. No mehanizam te ogromne količine energije trenutno je nepoznat.

Spektakularna snimka Sunca: Astronomi objavili dosad neviđenu aktivnost kakvu vidimo i na Zemlji
Proučavanje LFBOT-ova može otkriti više o životu nakon zvijezde, a ne samo o životnom ciklusu koji završava eksplozijom i ostatkom.

“LFBOT je ‘aktivan leš’ koji čini stvari koje možemo detektirati. Mislimo da bi ovi bljeskovi mogli dolaziti od jednog od tih nedavno formiranih leševa, što nam pruža način proučavanja njihovih svojstava kada su tek nastali”, zaključuje Ho.

Ovo otkriće uči nas više o raznolikosti načina na koje zvijezde završavaju svoje živote i egzotičnim fenomenima našeg svemira.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.