galaktika Mliječna staza / Ilustracija

Otkriće zbog kojega će se morati preispitati povijest naše galaktike: Mliječna staza nije temeljito ‘izmiješana’!

Autor: Zlatko Govedić

Nova studija otkriva da naša galaktika Mliječna staza nije tako temeljito “izmiješana” kako znanstvenici ponekad pretpostavljaju.

Istraživanje se usredotočuje na raspodjelu onoga što astronomi smatraju metalima, što se zapravo odnosi na svaki element osim vodika i helija, čak i kada je riječ o plinovima. Znanstvenici su uporabili svemirski teleskop Hubble i golemi teleskop u Čileu za mapiranje metala u prašini Mliječne staze, nadajući se da će poboljšati modele razvoja galaktike.

“U početku, kada je Mliječna staza nastala, prije više od 10 milijardi godina, u njoj nije bilo metala. Zvijezde su postupno obogaćivale okoliš metalima koje su proizvodile”, navodi vodeća autorica studije Annalisa De Cia, astronomkinja sa Sveučilišta u Ženevi (Švicarska).

Do tog obogaćivanja dolazi zato što se atomi duboko u jezgri zvijezde raspadaju i polako tvore sve teže elemente, sve do željeza. Iako sve zvijezde ne eksplodiraju kada im ponestane materijala koji potiče taj proces, no one koje to čine, razbacat će sve te metale u svoje kozmičko susjedstvo, gdje se metali mogu pomiješati s ostatkom Mliječne staze.

Znanstveni su modeli dosad ukazivali na to da je proces miješanja prilično učinkovit. Međutim, nova opažanja, koja su ciljala prašinu blizu 25 različitih zvijezda, navode na zaključak da to možda nije slučaj te da umjesto toga postoje izrazite lokalne razlike u razinama metala.

“Zbog toga će astronomi morati preispitati svoje razumijevanje povijesti Mliječne staze”, zaključuju istraživači.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.