Foto: Borna Filic/PIXSELL/Ilustracija

Otkriće o virusima moglo bi spasiti živote: ‘Zbog toga se puno brže inaktivira’

Autor: F.F

Nova istraživanja ukazuju na to da održavanje niskih razina CO2 može smanjiti prisutnost zaraznih virusa u zraku. Ovo istraživanje, usmjereno na SARS-CoV-2, nudi važne implikacije za smanjenje rizika od prijenosa virusa u zatvorenim prostorima s ograničenom ventilacijom.

Profesor kemije Allen Haddrell sa Sveučilišta u Bristolu ističe da otvaranje prozora može biti iznimno učinkovito u smanjenju koncentracije CO2 te time ubrzati inaktivaciju virusa u zraku, posebno u pretrpanim i slabo prozračenim prostorijama, prenosi Science Alert.

“Otvaranje prozora može biti snažnije nego što se prvobitno mislilo, posebno u pretrpanim i slabo prozračenim prostorijama, budući da svježi zrak ima nižu koncentraciju CO2. Zbog toga se virus puno brže inaktivira”, pojasnio je.

Foto: Danijel Soldo / CROPIX

Veliko otkriće

Korištenjem nove tehnike pod nazivom Kontrolirana elektrodinamička levitacija i ekstrakcija bioaerosola na supstrat (CELEBS), istraživači su analizirali utjecaj različitih uvjeta okoline na stabilnost virusa SARS-CoV-2. Otkrili su da razina CO2 izravno utječe na stabilnost virusa te da povišene razine CO2 u zatvorenim prostorima mogu značajno povećati broj zaraznih virusnih čestica.

Interakcija CO2 s izdahnutim kapljicama stvara kiseli okoliš koji ubrzava gubitak zaraznosti virusa. Osim toga, okolina s visokom koncentracijom CO2 može pogodovati super širenju virusa, što može objasniti sezonski karakter mnogih respiratornih bolesti.

Nalazi istraživanja naglašavaju važnost održavanja niskih razina CO2 u zatvorenim prostorima kako bi se smanjio rizik od širenja virusa. Također, ističu potrebu za postizanjem globalne neto nule emisija CO2 kako bi se ublažile klimatske promjene i poboljšala stopa preživljavanja virusa u zraku. Ova saznanja mogu poslužiti kao osnova za razvoj strategija ublažavanja rizika od budućih pandemija.

Rupa na Antarktici veličine Švicarske stalno se širi: ‘Pojavi se pa nestane, to utječe na oceane’
‘Studija bi mogla spasiti živote’

“Ova studija također naglašava važnost naših ciljeva globalne neto nule jer istraživanje pokazuje da čak i blago povišene razine CO2, koje rastu u atmosferi s početkom klimatskih promjena, mogu značajno poboljšati stopu preživljavanja virusa i rizik njegovog širenja”, dodaje Haddrell.

“Ovi nalazi mogu poslužiti kao znanstvena osnova za izradu strategija ublažavanja koje bi mogle spasiti živote u bilo kojoj budućoj pandemiji”, zaključuje Jonathan Reid, fizikalni kemičar sa Sveučilišta u Bristolu.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.