La Trobe University

Otkriće lubanja stare dva milijuna godina baca novo svjetlo na ljudsku evoluciju!

Autor: Zlatko Govedić

Australski istraživači u Južnoj su Africi otkrili lubanju staru dva milijuna godina koja pruža nove detalje o evoluciji čovjeka.

Fosilni ostaci pripadaju muškoj jedinki vrste Paranthropus robustus, vrsti australopitecinina koja je kao “rođačka vrsta” postojala istovremeno s čovjekovim drevnim precima.

Stručnjaci s Katedre za arheologiju Sveučilišta La Trobe u Melbournu, predvodili su iskopavanja sjeverno od Johannesburga, kao i rekonstrukciju rijetke lubanje s velikim zubima.

Za fosil pronađen 20. lipnja 2018. godine istraživači kažu da je “veoma uzbudljiv”.

“Najveći broj fosilnih ostataka podrazumijeva jedan zub, a imati ovakvo nešto doista je nevjerojatna sreća”, rekla je dr. Angeline Leece.

Prema njezinim riječima, Paranthropus robustus pojavio se, ugrubo, istodobno s našim dalekim pretkom Homo erectusom, a lubanja je pronađena u blizini kostura djeteta otkrivenog na istom lokalitetu 2015. godine.

“Ove dvije podosta različite vrste – Homo erectus s relativno velikim mozgom i malim zubima i Paranthropus robustus s malim mozgom i velikim zubima – predstavljaju dijametralno suprotne eksperimente evolucije”, ocijenila je Leece.
Stručnjaci naglašavaju da takvi fosilni ostaci predstavljaju rijetke primjere mikroevolucije unutar ljudske loze te da pokazuju kako je Paranthropus robustus imao postupan razvoj aparata za žvakanje, najvjerojatnije tijekom stotina tisuća godina.

Vjeruje se da su u to vrijeme u Africi postojale još dvije vrste hominida osim vrste Paranthropus robustus – Homo erectus i Homo heidelbergensis.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.