fbpx
NASA

Otkriće koje baca novo svjetlo na kozmičkog giganta: Što se to zbiva na Jupiterovu najvećem satelitu?

Autor: Zlatko Govedić

Zahvaljujući svemirskom teleskopu Hubble, znanstvenici su došli do dokaza o isparavanju vode na Ganimedu, najvećem satelitu planeta Jupitera. U svom istraživanju koristili su se novim i arhivskim snimkama u procesu traganja za isparavanjima koja se formiraju kada se led na površini pretvara iz čvrstog u plinovito stanje.

Tim znanstvenika koji je vodio Lorenz Roth s Kraljevskog tehnološkog instituta u Stockholmu (Švedska) analizirao je podatke koje je prikupio Hubbleov spektrograf 2018. godine, kao i fotografija napravljenih između 1998. i 2010. godine. Ultraljubičaste fotografije koje je napravio instrument STIS 1998. godine prikazuju “šarene vrpce elektrificiranog plina” nazvane “auroralne vrpce”.

Temperatura na ekvatoru Ganimeda mogla je postati dovoljno visoka da led na površini otpusti neku količinu molekula vode. Kada su stručnjaci analizirali relativnu raspodjelu aurore na UV fotografijama, otkrili su da se razlike među njima poklapaju s onima gdje bi se voda očekivala u atmosferi satelita.

Prethodna su istraživanja pokazala da bi Ganimed mogao imati više vode nego sva naša mora. Ocean tog satelita nalazi se vjerojatno oko 160 kilometara ispod površine tako da isparenja ne potječu od oceana. Na površini je voda zaleđena zbog niske temperature.

Ovo otkriće dolazi pošto je Europska svemirska agencija svoju nadolazeću misiju nazvala JUICE, odnosno “JUpiter ICy Explorer”. Lansiranje se očekuje 2022. godine, a dolazak na Jupiter 2029. godine. Potom će uslijediti trogodišnje analiziranje planeta i njegova tri najveća satelita. JUICE će se posebno posvetiti Ganimedu kao planetarnom tijelu i mogućem staništu života.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.