fbpx
Ilustracija

Ostvaruje se san Nikole Tesle: Na nekoliko svjetskih lokacija razvijaju se sustavi za bežični prijenos struje

Autor: Zlatko Govedić

Novozelandska tvrtka “Emrod” iz Aucklanda u suradnji s novozelandskim opskrbljivačem struje “Powerco”, razvijaju prototip sustava bežičnog prijenosa električne energije za uporabu u zatvorenom pogonu. Plan je da se struja sa solarne farme na Sjevernom otoku prenese na klijenta udaljenog nekoliko kilometara.

Cilj je da se prenese snaga kao uski snop mikrovalova. To će prevladati dva temeljna nedostatka u Teslinu planu. Jedan je bio kako naplatiti ljudima električnu energiju koju jednostavno mogu dobivati iz zraka, a druga je bila potreba za prevladavanjem zakona širenja zračenja po kojemu je jačina signala obrnuto proporcionalna kvadratu udaljenosti koju je prešao od odašiljača. Prenošenje signala uskim snopom, umjesto zračenja u svim smjerovima, snaga signala neće padati na kratkim udaljenostima.

NASA je 1975. mikrovalovima poslala 34 kW struje na udaljenost od 1,6 km, što je rekord do današnjega dana. No sustav nikada nije bio razvijen za komercijalnu uporabu.

“Emrod” će za početak pokušati poslati nekoliko kilovata na više od 1,8 km.

Američka pak tvrtka “PowerLight Technologies” u suradnji s vojskom razvija sustav lasera za prijenos energije u udaljene baze, a također i za kretanje dronova u zraku. Tvrtka razmatra i komercijalne aplikacije, baš kao i japanska inženjerska tvrtka “Mitsubishi Heavy Industries”.

Osim industrijske primjene na Zemlji, Japanci istražuju kako se tehnologija može rabiti za slanje energije na zemlju iz geostacionarnih satelita opremljenih solarnim pločama. To bi uključivalo prijenos na više od 35.000 km.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.