Ilustracija

Ostvaruje se ideja iz znanstveno fantastičnih filmova: Injekcija koja produžuje ljudski život

Autor: Zlatko Govedić

Kineski istraživači testiraju novo sredstvo za deaktiviranje gena KAT7 koji je ključan čimbenik u procesu starenja stanica. Iako su pokuse proveli na miševima, smatraju da njihovi nalazi jednoga dana mogu pridonijeti sličnim tretmanima za ljude.

Specifična terapija koju su uporabili na miševima je prva na svijetu, a rezultati su pokazali da je život miševa tako produžen za oko 25 posto.

Tim biologa uporabio je “alat za uređivanje genoma” nazvan CRISPR-Cas9, koji koristi za precizno uređivanje DNK.

Iako je skupina gena povezanih sa starenjem poznata, identitet i uloga dodatnih gena koji su uključeni u regulaciju starenja još nisu u potpunosti objašnjeni.

“Upravo smo testirali funkciju gena u različitim vrstama stanica, u ljudskim matičnim stanicama, u stanici ljudskih jetara i stanici jetara miša. Nigdje nismo zabilježili toksičnost stanica, kao ni neželjene učinke terapije. Nadamo se da ćemo u budućnosti naći način da odgodimo starenje ljudi makar za neki određeni postotak”, rekla je prof. Qu Jing iz kineske Akademije znanosti.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.