Foto: Twitter, Unsplash

Optička iluzija izluđuje ljude: Svi pokušavaju pročitati skriveni broj, ali malo tko uspijeva

Autor: h.b.

Već neko vrijeme Twitterom kruži optička iluzija koja izluđuje ljude. Ona je zapravo vrlo jednostavna, sve što trebate jest pročitati broj skriven u išaranom i iskrivljenom krugu, ali problem je taj što je broj jako teško očitati.

Isprva se svima čini kako je riječ o broju 45283, ali to baš i nije tako. “Vidim broj 45283, ne razumijem u čemu je problem, trebam li ići kod okulista”, pitala se jedna korisnica, drugi je pak korisnik vidio još manje: “Ja vidim samo 528”. A možda uistinu i trebaju kod okulista jer na slici je zapravo broj 3452839. Brojevi 3 i 9, na početku i na kraju broja, ipak su malo teže vidljivi i dobar dio korisnika Twittera nije ga uspio očitati.

Mogući razlog ako ih ne vidite

Razlog? Razlog je dosta zanimljiv i ne znači da imate loš vid. Problem je zapravo u osjetljivosti na kontrast. Osjetljivost kontrasta mjeri količinu kontrasta potrebnu za otkrivanje objekta. Oštrina vida, koja mjeri jasnoću vašeg vida na određenoj udaljenosti, i osjetljivost na kontrast različite su karakteristike vašeg vida. Osjetljivost na kontrast mjeri koliko dobro možete prepoznati razliku između svjetla i tame.

Za testiranje osjetljivosti na kontrast, vaš oftalmolog koristit će specijalne grafikone na kojima se znakovi postupno gube iz crne u sivu boju. Visoke prostorne frekvencije, koje čine detaljne značajke kao što su oštri rubovi i crte lica, igraju ključnu ulogu u osjetljivosti na kontrast.

Taj test otkriva kako dobro razlikujete niskokontrastne objekte od pozadine, a to je od iznimne važnosti u situacijama s niskim kontrastom. Osobe s smanjenom kontrastnom osjetljivošću mogu biti podložne nesrećama tijekom vožnje u magli ili pri prelasku rubnika ceste.
Važno je napomenuti da smanjena osjetljivost na kontrast može biti simptom drugih ozbiljnih očnih stanja, kao što su katarakta ili glaukom. Stoga, redoviti oftalmološki pregledi igraju ključnu ulogu u očuvanju vašeg vida i rane dijagnoze mogućih problema.

(VIDEO) Nevjerojatna snimka na škotskom jezeru: ‘Nessie je izronila iz vode u nekoj vrsti kotrljajućega gibanja’
Autor:h.b.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.