Ilustracija

OPASNA IGRA ČOVJEČANSTVA! Znanstvenici upozorili: ‘Ako ovo nastavimo činiti, slijede nam nove pandemije’

Autor: Zlatko Govedić

Očuvanje bioraznolikosti može sačuvati živote ljudi, navodi se u novom izvještaju međunarodne skupine znanstvenika, u kojem je objavljen pregled rezultata najnovijih istraživanja o tome kako uništavanje prirodnih staništa životinja ljude izlaže novim bolestima.

“Znanstvenici se uopće ne spore oko toga. Krčenje šuma jest primarni pokretač pandemija”, tvrdi Lee Hannah, klimatolog organizacije Conservation International i specijalist za proučavanje učinaka krčenja šuma.

Bez preventivnih strategija, pandemije će se pojavljivati mnogo češće, širit će se brže i ubijat će mnogo veći broj ljudi, a utjecaj na globalnu ekonomiju bit će teži nego ikada prije, navodi se u izvještaju.

Te preventivne strategije trebaju biti usmjerene na sprječavanje širenja bolesti koje obično potječu od životinja, odnosno zoonoze.

Zoonoze, u koje se ubrajaju i Covid-19, HIV, gripa, ebola i zika, potječu od mikroba koji žive na životinjama pa mogu zaraziti i ljude. Njihovi su najčešći prenosioci šišmiši, ptice, primati i glodavci.

Tim znanstvenika procjenjuje da postoji oko 1,7 milijuna virusa među sisavcima i pticama koji još nisu otkriveni te od kojih polovica može zaraziti ljude.

Nije slučajnost to što pandemije postaju sve češće, s obzirom na činjenicu da ljudske aktivnosti čine sve veći pritisak na životnu sredinu i dovode ljude u sve bliži kontakt s divljim životinjama,.




Još u studenom prošle godine znanstvenici su upozorili da povećano krčenje šuma stvara povoljnije uvjete za pojavu epidemija. Hannah kao primjer navodi krčenje šuma u Amazoniji za dobivanje ispaše za stoku.

“Stoka tako može biti posrednik između zaraženih divljih životinja i ljudi koji ondje rade”, ističe.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.