Foto: Screenshot/YouTube

Ogromni predatori postali bi još veći u jednom slučaju: Evo kako su vladali oceanima svijeta

Autor: F.F

Jedni od najopasnijih predatora koji su ikada lutali svjetskim oceanima, poznati i kao megalodoni, česta su tema mnogih portala, emisija i istraživanja. Poznato je da su ovi divovi dosezali impresivnu duljinu od dvadeset metara i da su s oštrim, trokutastim zubima, poput britva, lako obarali i najveće plijenove. Kao apsolutni vladari prapovijesnih mora, megalodoni su bili lišeni prirodnih neprijatelja.

Na vrhu prehrambenog lanca, njihova uobičajena jela uključivala su velike morske sisavce poput kitova, ali povremeno su se zadovoljavali i manjim plijenom, poput dupina, tuljana ili manjih morskih pasa. Napadi megalodona nisu značili brzu smrt za žrtvu; prvo bi im pojeli peraje i rep kako bi im onemogućili bijeg, a zatim bi polako konzumirali preostali dio tijela. Njihov vladavinski period obuhvaćao je miocen i pliocen, završavajući s krajem pliocena kada su izumrli.

Opaka bića

Informacije o ovim alfa predatorima ograničene su, s obzirom na to da su imali hrskavični kostur, zbog čega su rijetki fosilni ostaci sačuvani, osim njihovih karakterističnih zuba. Tim američkih paleontologa nedavno je pridonio našem razumijevanju ovih stvorenja, a njihova otkrića objavljena su u časopisu “Historical Biology”.

Misteriozno groblje bez leševa zbunjuje arheologe: ‘Nekada su ljudi ovdje živjeli među mrtvima’

Kenshu Shimada, glavni autor studije i paleontolog sa Sveučilišta DePaul, analizirajući geografsku rasprostranjenost megalodona, uočio je da su oni koji su naseljavali hladnije vode bili značajno veći od svojih rođaka u toplijim vodama.
“Naša istraživanja sugeriraju da je Bergmanovo pravilo, koje se primjenjuje na moderne morske pse, vrijedilo i za megalodone. Biolog Carl Bergman, tvorac tog pravila, tvrdio je da veći morski psi preferiraju hladnije vode jer im njihova veličina omogućuje učinkovitije zadržavanje tjelesne topline u usporedbi s manjim jedinkama”, izjavio je stručnjak.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.