Zakrivljenost Mliječne staze, Screenshot/Youtube

Ogromna nevidljiva masa iskrivila našu galaktiku: ‘Ovo je zasad jedino objašnjenje zašto ona izgleda čudno’

Autor: Zlatko Govedić

Nova studija pokazuje da je nagnut i neusklađen tamni halo, velika mrlja tamne tvari koja obavija i prožima našu galaktiku, jedino poznato objašnjenje svih značajki oblika Mliječne staze.

Općenito, “halo” je naziv za kružno ili sferno raspoređenu tvar ili svjetlost oko nekog objekta, a izgleda kao svijetli krug oko nekog izvora svjetlosti.

Tim znanstvenika, čiji je voditelj astrofizičar Jiwon Jesse Han sa Sveučilišta Harvard (SAD), tvrdi da nema razloga za brigu, no veoma je entuzijastičan jer bi nam ovo istraživanje moglo dati neke nove informacije o evoluciji Mliječne staze.


MLIJEČNA STAZA JE PREVELIKA? ‘Ni u jednom galaktičkom zidu nismo pronašli toliko masivnu galaktiku kao što je naša

“Ovdje pokazujemo da tamni halo nagnut u istom smjeru kao i zvjezdani halo može izazvati deformaciju i bljesak u galaktičkom disku pri istoj amplitudi i orijentaciji kao i podaci.

Ovi rezultati, u kombinaciji s podacima u zvjezdanom halou, daju uvjerljive dokaze da je naša galaktika ugrađena u nagnuti halo tamne tvari.

Ta neusklađenost tamnog haloa i diska sadrži tragove povijesti nastanka galaktike i predstavlja sljedeći korak u dinamičkom modeliranju galaktičkog potencijala”, piše u studiji.

‘Kugla tamne tvari’

Kako ne možemo poslati teleskop u međugalaktički prostor da napravi snimku naše cijele galaktike, stručnjaci već dugo znaju da je disk Mliječne staze iskrivljen.
No zahvaljujući velikoj preciznosti mapiranja položaja i brzina zvijezda, pokazalo se da je galaktika uistinu zakrivljena. Dosadašnja objašnjenja, međutim, nisu bila zadovoljavajuća.

Han i kolege otkrili su da su haloi zvijezda oko galaktike također neuobičajeni. To je ukazalo na nagnutost tamnog haloa oko Mliječne staze. Zaključili su da je uzrok – kugla tamne tvari.
Tamna tvar, koja obavija većinu galaktika, nemjerljiva je masa koja gravitacijski djeluje s normalnom tvari u svemiru.

Halo je bio i nagnutiji

To je sugeriralo istraživačima da je tamna aureola Mliječne staze također jako nagnuta. To je kugla tamne tvari koja se obavija oko većine galaksija, inače nemjerljiva masa koja gravitacijski djeluje s normalnom materijom u svemiru.

Stoga su proveli neke simulacije i modeliranje kako bi vidjeli mogu li reproducirati promatrani oblik Mliječne staze, zakrivljenost, halo i sve ostalo.

(FOTO) VELIKO OTKRIĆE: Stotine misterioznih struktura pronađene su u srcu Mliječne staze! ‘Mislimo da su stare milijunima godina’

Model je pokazao da se, kada se mrlja tamne tvari nagne, rubovi galaktike doista izvijaju i blješte, točno kao što vidimo u promatranjima Mliječne staze visokopreciznim europskim svemirskim teleskopom “Gaia”.

“Tamni halo Mliječne staze u prošlosti je vjerojatno bio još nagnutiji te se do danas smanjio na svoju trenutnu vrijednost koja iznosi oko 25 stupnjeva”, zaključuje tim.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.