ljudi

OBJAVLJUJEMO IMENA I LOKACIJE: Ovo je sto najvećih ubojica našega planeta!

Autor: ZG/Dnevno.hr

Baš kao što svi snosimo dio krivnje, snosimo i odgovornost da dobro gospodarimo okolišem. Koje proizvode kupujemo, koliko otpada recikliramo, koje ćemo lekcije prenijeti sljedećem pokoljenju… sve su to silno važna pitanja.

Nova karta umjetnika Jordana Engela i projekta Dekolonijalni atlas pokazuje sve to na malo drukčiji, dublji način.

“Napravio sam kartu kao odgovor na ovaj prožimajući mit da možemo zaustaviti klimatske promjene ako samo izmijenimo svoje navike i kupimo više zelenih proizvoda”, rekao je Engel američkim medijima i dodao: “Bez obzira na to jesmo li ili nismo reciklirali otpad, ove će korporacije nastaviti uništavati planet ako ih ne zaustavimo”.

Engelova karta prikazuje 100 pojedinaca koji najviše pridonose klimatskim promjenama diljem planeta, njihova imena i lokacije. Uostalom, čak i ako se odgovorno ponašamo na lokalnoj razini, svejedno ćemo spasti na uništen planet jer nas donositelji odluka na položajima moći u velikim korporacijama i vladi i dalje slobodno zagađuju te nam nanose nepopravljivu štetu, nama, našim divljim životinjama i cjelokupnim ekosustavima.

“Ključni donositelji odluka u tim tvrtkama imaju privilegiju relativne anonimnosti, a ovom kartom pokušavam spustiti taj veo i javno ih prozvati! Ovi dečki trebali bi osjećati istu odgovornost za spašavanje planeta koju svi osjećamo”, zaključuje Engel.

Na vrhu ljestvice mjesta u kojima živi 7 od 100 najvećih ubojica planeta nalazi se grad Houston (Teksas, SAD), a slijede ih Jakarta (Indonezija), Calgary (Kanada), Moskva (Rusija) i Peking (Kina).




Najbogatija osoba na popisu je ruski naftni magnat Vagit Alekperov, koji trenutno vrijedi 20,7 milijardi dolara.

Karte su distorzirane tako da se veličinom površine vidi koliko je koja zemlja odgovorna za emisiju stakleničkih plinova.




Srećom, Hrvatska ima jako mal udio.

Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.