Screenshot/Youtube

Objavljeno veliko otkriće: Većina nas nosi gene koje pripadaju neljudskoj vrsti

Autor: Zlatko Govedić

Unatoč nestanku prije otprilike 40.000 godina, neandertalci i dalje utječu na DNK većine modernih ljudi. Nova studija otkrila je kako su ti drevni geni integrirani u naše genome, naglašavajući događaje križanja između naših predaka i neandertalaca.

Procjenjuje se da između 1 i 4 % DNK svih neafrikanaca danas potječe od neandertalaca. Ti geni pridonijeli su našim fizičkim osobinama i osobinama ponašanja. Kako bi razumjeli susrete koji su doveli do ovog genetskog miješanja, istraživači su analizirali genome 59 drevnih jedinki Homo sapiensa, u rasponu od 45.000 do 2.200 godina.

Među njima su 33 osobe živjele prije više od 10.000 godina, uključujući dobro poznatog čovjeka iz Ust’-Ishima (Sibir, Rusija). Uspoređujući ove pretpovijesne genome s onima 275 današnjih ljudi diljem svijeta, istraživači su koristili računalne modele kako bi pratili evoluciju neandertalskih gena.

Korisni geni

Utvrdili su da se protok gena neandertalca u genom modernog čovjeka dogodio između 321 i 950 generacija prije nego što su drevni pojedinci živjeli, točnije u rasponu od 6832 godine. Prosječno vrijeme genetske introgresije bilo je prije otprilike 47.124 godine, što ukazuje da je križanje počelo prije oko 47.000 godina i trajalo gotovo sedam tisućljeća.

Istraživanje je također otkrilo da je neandertalsko podrijetlo neravnomjerno raspoređeno u ljudskom genomu. Neke regije, poznate kao “arhajske pustinje”, potpuno su lišene neandertalskog DNK, dok druge imaju visoke koncentracije ovih drevnih gena. To sugerira da je velik dio neandertalskog genetskog materijala bio štetan i eliminiran kroz prirodnu selekciju. Međutim, određeni korisni geni su opstali.

Studija je identificirala 347 neandertalskih gena koji su ostali dobro očuvani u drevnim i modernim populacijama, što ukazuje na njihovu neposrednu prednost za rane ljude koji se suočavaju s novim ekološkim izazovima izvan Afrike. Ti korisni geni ponajprije su povezani s pigmentacijom kože, metabolizmom i imunitetom. Ovo revolucionarno istraživanje nudi dublje razumijevanje složenih događaja križanja između Homo sapiensa i neandertalaca i njihovog trajnog utjecaja na ljudski genom.
Tajanstvena lubanja stara milijun godina mogla bi pripadati lozi ‘čovjeka zmaja’
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.