fbpx
Ilustracija

Novo upozorenje o globalnom zagrijavanju: Čak 92 posto država doživjet će ekstremno vruće godine!

Autor: Zlatko Govedić

Nova studija pokazuje opasnost od globalnog zagrijavanja. Stručnjaci su kombinirali podatke o dosadašnjim emisijama i obećanjima pet najvećih zagađivača – Kine, SAD-a, Europske unije, Indije i Rusije, i to danima prije samita COP26 kako bi se napravila predviđanja zagrijavanja po regijama do 2030. godine.

Otkrili su da se očekuje da će 92 posto od 165 proučavanih zemalja doživjeti ekstremno visoke godišnje temperature svake dvije godine, definirane kao “iznimno topla godina koja se dogodila jednom u stotinu godina u predindustrijskoj eri”.

“To je samo po sebi vrlo upečatljivo. To samo pokazuje koliko je hitno i kako idemo u svijet koji je mnogo topliji za sve”, kaže suautor studije Alexander Nauels iz “Climate Analytics”.


Kako bi utvrdili razmjere doprinosa pet najvećih svjetskih zagađivača, autori su pogledali kakva bi bila slika bez njihovih emisija od 1991., kada je Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC) prvi put upozorio vlade na klimatske promjene kao posljedicu ljudskog djelovanja.

Otkrili su da bi se udio zemalja pogođenih ekstremno vrućim godinama smanjio na oko 46 posto.

“Studija je pronašla jasan otisak djelovanja najvećih zagađivača na regionalnoj razini. Mislim da je to vrlo važno jer obično govorimo o apstraktnim količinama emisija ili globalnim temperaturama za koje znamo, ali ne možemo ih baš osjetiti. Regionalne klimatske promjene mnogo su bliže onome što ćemo doživjeti. Doživjet ćemo to zagrijavanje u našoj zemlji i sve veću učestalost ekstremno vrućih godina. Najveći utjecaj, u smislu učestalosti ekstremno vrućih godina, vidljiv je u tropskoj Africi. Budući da je to regija koja tradicionalno ima prilično nisku temperaturnu varijabilnost iz godine u godinu, čak je i umjereno zagrijavanje koje će doživjeti, u usporedbi s drugim regijama, zaista izbacuje iz poznatih klimatskih okvira. Ipak, najveći ukupni porast temperature vidljiv je u sjevernim područjima visoke geografske širine, koja se zagrijavaju brže od tropskih”, kaže voditeljica studije Lea Beusch s Instituta za znanost o atmosferi i klimi na Sveučilištu ETH (Zürich, Švicarska).

Autori su naglasili da bi se predviđanje učestalosti ekstremnih godina moglo promijeniti ako zemlje značajno pojačaju napore za smanjenje zagađenja. Prema sadašnjim planovima, emisije bi se povećale za 13,7 posto do 2030., prema UNFCCC-u, te se moraju smanjiti za otprilike polovicu kako bi granica zagrijavanja iz Pariškog sporazuma od 1,5 °C bila ostvariva.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.