fbpx
Wikimedia Commons

NOVI POGLED NA TRAGEDIJU: Svjetla s neba odvela su 1.500 ljudi s Titanica u smrt

Autor: D.R.

Neovisna istraživačica Mila Zinkova postavila je zanimljivu tezu, ona sumnja da je polarna svjetlost imala ulogu u događajima koji su doveli do potonuća Titanica.

U svom radu objavljenom u časopisu Weather, Zinkova sugerira kako je moguće da je polarna svjetlost ometala navigacijske sustave broda. Posadi Titanica to je otežavalo izbjegavanje santi leda, zbog čega je i došlo do potonuća broda i pogibije 1.500 ljudi.

Titanic je potonuo u noći 15. travnja 1912. godine, a njegova havarija smatra se najvećom pomorskom nesrećom u povijesti. No, i dalje nija posve jasno kako posada broda nije uočila santu leda dok je još bilo manevarskog prostora za okretanje i izbjegavanje sudara.


Zinkova samtra da su geomagnetne oluje koje uzrokuju auroru utjecale na sustav navigacije i komunikacija broda. S jedne strane to je moglo dovesti do skretanja s kursa, a s druge omesti pozive za pomoć s Titanica, što je bio još jedan od razlgoa da je tragedija poprimila ovakve razmjere.

Znanstvenica dokaze nalazi i u tom da su svjedoci potonoća govorili da su sjeverna svjetla t noći bila prilično jaka dok je brod tonuo. Svjetlo aurore pomoglo je spasiteljima da uoče ljude u čamcima za spašavanje i u vodi. Te noći nije bilo mjeseca, a spašavanje bez jarkih boja aurore borealis bilo bi daleko teže.

Autor:D.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.