fbpx
Foto:MasPix/Alamy/Profimedia

Novi ‘Bermudski trokut’: Na ovom je mjestu nestalo 700 osoba!

Autor: Sanja Plješa

Jedna od najvećih misterija na svijetu, za koju znanost i dalje nema objašnjenje, a ljudska povijest i mašta “pričaju” legende, nalazi se u Japanu i naziva se “Zmajev trokut”.

Na japanskom Ma-no Umi, ili Vražje more, područje je u Tihom oceanu oko japanske obale i otoka Ogasawara, koje uključuje dobar dio Filipinskog mora. Nalazi se nasuprot Bermudskog trokuta i smatra se njegovom tihooceanskom inačicom. U pitanju je misteriozna regija u kojoj su kroz povijest bilježene neobjašnjive okolnosti.

Prije nekoliko tisuća godina Kinezi su vjerovali da u tom moru živi golemi zmaj koji vuče brodove prema dnu kako bi se nahranio. Stoga i ne čudi što nestanak brodova u Vražjem moru i danas mnogi pripisuju tom mitskom biću.


Postoje priče o tome kako je veliki mongolski vođa Kublaj-kan pokušao napasti Japan još u 13.  stoljeću, ali je izgubio 40 tisuća ljudi upravo u Zmajevom trokutu, a tijekom 19.  stoljeća mnogi pomorci su prijavljivali iznenadno pojavljivanje misteriozne dame na svojim jedrenjacima.

U rujnu 1952. nestao istraživački brod

Ipak, najpoznatija priča datira iz 1952, kada je u rujnu te godine nestao istraživački brod Kaio Maru No. 5 s cijelom posadom od 31 osobe. Istraživači su ispitivali aktivnost podvodnog vulkana Myojin-sho, i nikad se nisu vratili kući.

Prema napisima Charlesa Berlitza iz 1989. godine u knjizi ”The Dragon’s Triangle”, japanska vojska je od 1952. godine do 1954. na ovom području izgubila pet brodova sa oko 700 osoba, zbog čega ga je Japansko ministarstvo pomorstva i ribolova proglasilo opasnim još sredinom prošlog stoljeća.

Šta se s nestalim ljudima i brodovima dogodilo, nikada nije u potpunosti razjašnjeno, kao i u slučaju Bermudskog trokuta.

Znanost djelimično pokušava objasniti ovaj fenomen tvrdeći da nije u pitanju paranormalna aktivnost, već postojanje velikih zarobljenih količina opasnih plinova na morskom dnu. Točnije, riječ je o nalazištima metanskog klatrata koji na temperaturi višoj od 18 stupnjeva Celzijusa mogu izazvati eksploziju i tako potapaju brodove bez ikakvih ostataka i dokaza.
A što vi mislite?

Nevjerojatan prikaz potresa u zadnjih 15 godina na jednoj mapi! Zanimljivo je gdje sve nisu zabilježeni!
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.