Ilustracija

Nova studija ukazuje na velike šanse za život u svemiru: Zamislite da oko Sunca kruži sedam nastanjenih planeta!

Autor: Zlatko Govedić

I oko drugih zvijezda mogu postojati svjetovi koji podržavaju život. Štoviše, oko nekih može biti i sedam nastanjivih planeta, pokazuje nova studija.

Zemlja je jedini poznati nastanjeni planet u cijelom svemiru. Čak ni na ostalim planetima u Sunčevu sustavu, koliko znamo, nema života.

Stoga se postavlja pitanje: “Postoje li zvjezdani sustavi s više od jednog nastanjivog planeta?”.

Odgovor je gotovo sigurno “da”. Primjerice, poznato je da je relativno bliski planetarni sustav Trappist-1 dom najmanje tri nastanjiva svijeta, a sada znanstvenici vjeruju da je, pod pravim okolnostima, moguće da zvijezda podrži čak i više nastanjivih svjetova.

ISTINA CIA-e O VIDOVNJACIMA: Obavještajni podaci prikupljani su ‘psihoenergetikom, telepercepcijom i telepatijom’

Stvarajući model za simulaciju planeta različitih veličina u orbiti oko zvijezde, tim koji je predvodio astrobiolog Stephen Kane sa Sveučilišta u Kaliforniji uspio je izračunati da zvijezda poput Sunca potencijalno može podržati do šest nastanjivih svjetova, dok bi veće zvijezde mogle podržavati i sedam.




Istraživači su također utvrdili da je Sunčev sustav ima samo jedan nastanjivi svijet zato što orbite planeta nisu dovoljno kružne, a Jupiter je zauzeo puno prostora.

“Jupiter ima velik utjecaj na naseljenost našeg sustava jer je masivan i remeti druge orbite”, rekao je Kane.

Nada se da će nalaz ovog tima pomoći astronomima da traže zvijezde s većom šansom da imaju više nastanjivih svjetova, čime će se ujedno povećati šanse za pronalazak izvanzemaljskog života.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.