NASA

NOVA NAPETOST NA NEBU: Rusi prijete da će srušiti tajnu američku letjelicu za kontrolu svemira

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Dana 7. rujna 2019. navršeno je točno dvije godine otkako se američki mini letjelica X-37B nalazi u orbiti. Danas je to jedna od najzanimljivijih svemirskih letjelica jer je o njezinoj misiji objavljeno jako malo informacija. Neki su stručnjaci uvjereni da ona služi isključivo u vojne svrhe.

NASA i američka tvrtka Boeing počeli su provoditi projekt u vezi a konstruiranjem X-37 još 1999. godine. Isprva su proizvođači smatrali da će uređaj biti namijenjen za popravke satelita koji se nalaze na nadmorskoj visini do 700 kilometara. Poslije je, međutim, vojska u potpunosti klasificirala taj projekt i provođenje prepustila Agenciji za napredna obrambena istraživanja (DARPA).

Prethodna misija ove svemirske letjelice završena je u svibnju 2017. nakon što je provela 718 dana u orbiti. Dana 7. listopada 2017. godine X-37B izveo je svoj peti let u svemiru i još je ondje.

Iako je uređaj u orbiti već dvije godine, stručnjaci mogu samo pretpostavljati koje on to zadatke može obavljati u svemiru. Prema jednoj verziji, američka vojska provodi eksperimente na letjelici X-37B. NASA posebno istražuje utjecaj koji svemirsko okruženje ima na različite materijale.

Ravnatelj Instituta za svemirsku politiku Ivan Moiseyev objasnio je da je taj uređaj stvoren specijalno za upotrebu Pentagona. Prema sugovorniku agencije, X-37B nosi manje obavještajne satelite.

Zašto X-37B “plaši” neprijatelje Washingtona?

Bivša tajnica Ratnog zrakoplovstva SAD-a Heather Wilson gotovo je potvrdila vojnu svrhu te svemirske letjelice.




“Naši neprijatelji ne znaju gdje će biti poslije jer se to događa na skrivenoj strani zemlje. Znamo da ih to neznanje živcira i jako sam sretna zbog toga”, rekla je Wilson.

Odgovor iz Rusije

Ivan Moiseyev podsjetio je da trenutačna orbita svemirske letjelice prolazi iznad ekvatora te da je malo vjerojatno da će on aktivno mijenjati položaj koristeći se svojim aerodinamičkim karakteristikama.




“Da bi promijenio svoj nagib i položaj k Rusiji, X-37B treba potrošiti mnogo energije koju ne može sam proizvesti”, objašnjava on.

Štoviše, Rusija je danas jedna od najvećih svemirskih sila na svijetu. Njeni napredni sustavi za kontrolu svemira mogu pratiti let američkih satelita i lako otkriti sva njihova kretanja.

“Promatranje X-37B je za nas lakši zadatak. Toliko je velik da jednostavno treba da se okrenemo desno ili lijevo i možemo sve shvatiti”, rekao je general-major ruskih zrakoplovnih snaga Anatolij Nesterečuk.

Rusija ne samo da ima satelite za nadzor nego ima i uređaje za borbu protiv letjelica X-37B. Ti sustavi mogu ih neutralizirati ako predstavljaju prijetnju njihovoj nacionalnoj sigurnosti.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.