Foto: Unsplash

Newton je uz pomoć Biblije navodno izračunao završetak svijeta: ‘Bio bi to kraj starog doba’

Autor: F.F

Newton, čovjek čije su znanstvene ideje iz temelja promijenile naše razumijevanje svijeta, ipak nije bio imun na ekscentrične zamisli i manje uspješne teorije. Iako su njegova otkrića poput gravitacije i zakona kretanja postala kamen temeljac moderne fizike, njegov osobni život bio je obilježen neobičnim uvjerenjima i interesima.

Primjerice, tijekom izbijanja bubonske kuge u Engleskoj 1665. godine, Newton je, pokušavajući pronaći lijek, preporučio zaraženima čudan lijek u obliku “pastila” napravljenih od praškaste žabe i bljuvotina mrtvih gmazova. Nažalost, ovaj eksperiment nije donio željene rezultate, ali ilustrira Newtonovu sklonost eksperimentiranju i istraživanju različitih područja.

Osim svojih znanstvenih interesa, Newton je bio duboko upućen u alkemiju i teologiju. Njegova stroga kršćanska vjera i uvjerenje u sveta proročanstva iz Biblije doveli su ga do predviđanja kraja svijeta 2060. godine. Prema Newtonovim proračunima, ovo je bilo temeljeno na interpretaciji biblijskih tekstova i događajima poput “Velikog otpadništva” u povijesti kršćanstva, piše Indy100.

Zanimljiva teorija

“Za Newtona bi 2060. godina bila više kao novi početak. Bio bi to kraj starog doba i početak nove ere. Newton je vjerovao da će ovo Kraljevstvo uvesti vrijeme mira i blagostanja, vrijeme kada će ljudi ‘prekovati svoje mačeve na raonike, a svoja koplja na srpove’ i kada ‘narodi neće dizati mač na narod, niti će više učiti ratovati”, rekao je Stephen Snobelen, direktor Newton Project Canade.

Iako je Newton bio uvjeren u svoja predviđanja, istovremeno je priznao da su interpretacije svetih tekstova složene i podložne različitim tumačenjima. Ipak, njegova fascinacija teologijom i vjerovanje u predstojeće događaje oblikovali su njegovu viziju budućnosti.

(VIDEO) Pilota zbunio neobičan objekt koji je pratio njegove manevre: ‘Vjerojatno nije NLO, ali…’
Unatoč svojim predviđanjima o kraju svijeta, Newton nije bio pesimist. Naprotiv, vjerovao je da će nakon tog vremena doći do novog početka, s povratkom Krista i uspostavom “1000-godišnjeg kraljevstva Božjeg na Zemlji”. Ova vizija budućnosti pružila mu je nadu i vjeru u bolje sutra.

Dok se bliži datum koji je Newton predvidio kao kraj svijeta, ostaje vidjeti hoće li se njegova predviđanja ostvariti ili će proći kao još jedna u nizu teorija. Bez obzira na ishod, Newtonovo nasljeđe ostaje neizbrisivo, a njegova znatiželja i genijalnost inspiriraju generacije znanstvenika diljem svijeta.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.