Galaktika Vrtlog M51 / NASA / CXC / Wesleyan / Univ. R. Kilgard i dr.

NEVJEROJATNO! U galaktici udaljenoj 31 milijun svjetlosnih godina upravo pronađen dokaz postojanja planeta?

Autor: Zlatko Govedić

Nakon mukotrpnog istraživanja tisuća signala, tim znanstvenika koje je predvodila Rosanne Di Stefano iz Centra za astrofiziku “Harvard & Smithsonian” (Cambridge, Massachusetts, SAD), utvrdio je da se veliki pad rendgenskog svjetla iz galaktike Vrtlog (Messier 51) najbolje može objasniti ekstragalaktičkim, tj. ekstroplanetom.

Egzoplanet je naziv za planete izvan Sunčeva sustava, ali unutar naše galaktike; dok je ekstroplanet naziv za planete u drugim galaktikama.

Istraživači su ovaj ekstroplanet nazvali M51-ULS-1b, a njegovo otkriće moglo bi promijeniti način na koji tražimo egzoplaneta i ekstroplaneta.

“Osjećamo se privilegiranima što smo mogli pridonijeti ovom radu. On pokazuje novu metodu kojom se zajednica može koristiti za pronalaženje novih planeta kako u Mliječnoj stazi tako i u drugim galaksijama. Osjećamo se i skromno zbog činjenice da otkriće kandidata za ekstroplanet u drugoj galaktici povezuje ovaj rad s dugom i zanimljivom poviješću”, kaže Di Stefano.

Tim je opažao tri galaktike – Vrtlog (M51), Vatreno kolo (M101) i Sombrero (M104) – snimljene s pomoću dvije svemirske rendgenske zvjezdarnice, Chandra i XMM-Newton. Iz tih opažanja, istraživači su izdvojili 2624 rendgenske binarne krivulje svjetlosti i krenuli s radom tražeći ekstroplanetarnu pomrčinu.

Međutim, od tisuća signala samo je jedan bio u skladu s onim što je tim tražio. Bio je to ultrasvijetli rendgenski dvojnik nazvan M51-ULS-1, koji se sastojao od ultragustog malog objekta (nije jasno je li to crna rupa ili neutronska zvijezda) i masivnog pratioca, kao što je vruća svijetla zvijezda tipa B.

Tijekom promatranja, sjaj zvijezde ostao je manje-više konstantan, osim u razdoblju od tri sata u kojem je pala u mrak. Štoviše, razine svjetline prije i nakon pada svjetla bile su iste, što sugerira da je ono što je uzrokovalo zatamnjenje nešto izvanjsko, a ne interakcija unutar binarnog odnosa.




Očekuje se potvrda

Malo je vjerojatno da će kandidat za ekstroplanet biti potvrđen. To obično zahtijeva nekoliko pada svjetline u pravilnim intervalima, a na svojoj orbitalnoj udaljenosti, M51-ULS-1b treba predugo da kruži oko svojih zvijezda. No svi dostupni podaci su u skladu s onim što bismo vidjeli od ekstroplaneta u orbiti.

Način da se to otkriće potvrdi bio bi identificiranje više rendgenskih pomrčina, kako unutar Mliječne staze, tako i izvan nje. No, pošto smo napravili jednu detekciju, čini se da je druga samo pitanje vremena.

“Ovaj rad pokazuje novu metodu s potencijalom za otkrivanje planeta u širokom rasponu sustava s izvorima X-zraka. Budući da se najsvjetliji izvori X-zraka mogu detektirati u vanjskim galaktikama, potraga za ekstroplanetima sada je postala realan i praktičan poduhvat”, pišu istraživači u studiji.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.