fbpx

NEVJEROJATNO OTKRIĆE: Zar je ovakva očuvanost moguća nakon 40 tisuća godina!?

Autor: S.P./Dnevno

Ruski znanstvenici otkrili su u Sibiru savršeno očuvana tijela spiljskog medvjeda i njegova mladunca, čija se starost procjenjuje na čak 39 tisuća godina.

Dosad su se pronalazile kosti spiljskih medvjeda, pretpovijesnih vrsta ili podvrsta koje su živjele u Euroaziji, u razdoblju od prije 300 tisuća do prije 15 tisuća godina.

Za dva otkrića, pronađena na odvojenim lokacijama, ruski znanstvenici rekli su da su otkrića od svjetskog značaja.

Tkivo odraslog spiljskog medvjeda (ursus spelaeus) bilo je sačuvano desecima tisuća godina, znanstvenike ohrabruje u namjerama da “ponovo ožive izumrlog runastog mamuta”.

“Ovo prvo i jedino otkriće ovakve vrste, to je cijelo tijelo medvjeda sa tkivima. Potpuno je očuvan, sa svim unutarnjim organima na svom mjestu. Fotografije pokazuju da je njuška medvjeda gotovo netaknuta. Ranije smo pronalazili samo lubanje i kosti”, rekla je znanstvenica dr. Lena Grigorijeva.
Inače, ostatke životinja su pronašli stočari, a analizirat će ih znanstvenici Ruskog sjeveroistočnog saveznog univerziteta u Jakutsku, koji u prvom planu imaju istraživanja izumrlih runastih mamuta i nosoroga.

“Strane znanstvenike pozvat ćemo da nam se pridruže”, istaknula je dr. Grigorijeva.

“Potrebno je napraviti radiokarbonsku analizu kako bi se utvrdila točna starost medvjeda“, rekao je dr. Makim Čeprasov, viši istraživač iz laboratorija Muzeja mamuta u Jakutsku.

Za sada se vjeruje da je tijelo odrasle jedinke staro između 22 tisuća i 39.500 godina.
Znanstvenici u Jakutsku – najhladnijem gradu na svijetu, otkrit će više detalja o mladuncu koje je pronađeno u sloju leda u Jakutiji.

Posljednjih godina, s otapanjem leda u Sibiru,  zabilježena su velika i sve češća otkrića tijela izumrlih životinja.

(VIDEO) FASCINANTNO OTKRIĆE: Fosil star 410 milijuna godina potpuno mijenja evoluciju morskih pasa!

Autor:S.P./Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.