Screenshot/Youtube

Nevjerojatno otkriće: ‘Sunce je manje nego što smo mislili, ovo će imati dalekosežne posljedice’

Autor: Zlatko Govedić

Nova istraživanja potvrđuju da je Sunce nešto manje od dosadašnjih procjena.

Znanstvenici su dosad koristili potpune pomrčine Sunca za mjerenje njegova polumjera pa je dosadašnji standard, koji vrijedi još od 1970-ih, iznosio 695.990 km.


Međutim, kako bi se stvarno razumjela fizika i atmosfera Sunca, potrebna su preciznija mjerenja. Valovi koji putuju po Sunčevoj površini i unutrašnjosti pružaju ključne informacije, a istraživanja iz 1990-ih, koja su mjerila oscilacije uzrokovane površinskim gravitacijskim valovima (“f-mode”), pokazala su da je Sunce nešto manje, između 0,03 i 0,07% u odnosu na metodu mjerenja za vrijeme pomrčine.

Uvid u nuklearne reakcije

Nova studija potvrđuje te rezultate. To znači da polumjer Sunca iznosi 695.780 km.

Iako razlika iznosi tek tri promila, novi precizniji podaci ključni su za bolje razumijevanje unutarnje strukture Sunca.

“Ova promjena pruža uvid u nuklearne reakcije, kemijski sastav i osnovnu strukturu Sunca”, tvrdi astrofizičar i suautor studije Douglas Gough sa Sveučilišta u Cambridgeu (Engleska, UK).

Astrofizičar William Chaplin sa Sveučilišta u Birminghamu (Engleska, UK), naglasio je važnost točnog polumjera, upozoravajući da neispravne zaključke o unutarnjoj strukturi Sunca mogu dovesti do pogrešnih interpretacija.

SOLARNA OLUJA VRATIT ĆE NAS U KAMENO DOBA: Od erupcije na Suncu oporavak na Zemlji trajat će godinama
Svemirske sonde

Razumijevanje Sunca važno je ne samo zato što nam je ono najdostupnija zvijezda te izvor svjetlosti i topline koji omogućuje život na Zemlji, već i zbog utjecaja magnetnih oluja sa Sunčeve površine na Zemljinu telekomunikaciju.

NASA-ina Sunčeva sonda Parker trenutno kruži oko Sunca sedam puta bliže od bilo koje druge svemirske letjelice. Proučava solarni vjetar i utjecaj na Zemljinu atmosferu.

ESA-ina svemirska sonda Solar Orbiter, lansirana 2020., također istražuje solarni vjetar te snima prve bliske slike Sunčevih polarnih područja.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.