Novooktrivena podvodna planina, Ilustracija: SOI

Nevjerojatno otkriće na dnu mora: Dosada smo mapirali samo jedan posto ovih golemih struktura

Autor: Zlatko Govedić

Američki savezni program Ocean Exploration u sklopu Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) objavio je da je na dnu Tihog oceana uz obalu Gvatemale otkrivena golema podvodna planina visoka 1600 m, što znači da je dvostruko viša od najviše zgrade na svijetu imenom Burj Khalifa u Dubaiju (UAE).

Masivni objekt površine 14 km² otkriven je na dubini od 2400 m tijekom srpanjske ekspedicije zaklade Schmidt Ocean Institute (SOI).

Za istraživanje oceana koristili su istraživački brod Falkor, opremljen višesnopnim dubinomjerom (multibeam echosounder) za mapiranje morskog dna.

Brod Falkor, Foto: SOI

Žarišta biološke raznolikosti

Hidrograf Tomer Ketter iz SOI-ja potvrdio je da se ta podvodna planina nije nalazila u bazi podataka o dubinama oceana.

Ovo otkriće, udaljeno 84 nautičke milje izvan gvatemalskog ekskluzivnog gospodarskog pojasa, ukazuje na to koliko još nismo otkrili o podmorju.

Procjenjuje se da u svijetu ima više od 100.000 podvodnih planina viših od 1000 m, a istraženo ih je manje od 1%.

Ronioci pronašli neobičan artefakt u blizini talijanske obale: Nije potpuno jasno čemu je služio
Osim što su geološki fascinantne, podvodne planine ujedno su i žarišta biološke raznolikosti. Koralji, spužve i drugi morski beskralježnjaci na tim mjestima stvaraju jedinstvene ekosustave.

Iako radarski visinomjeri (alimetri), vrsta geodetskih satelita, otkrivaju većinu podvodnih planina, ovaj novootkriveni vrh nije bio evidentiran na kartama, što ukazuje na nedovoljnu kartografiju morskog dna.
Kako je morsko dno i dalje slabo mapirano, stručnjaci ističu važnost daljnjih istraživanja.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.